Hatay'da limandan taşınan gübreler karayoluna dökülüyor, vatandaşlar topluyor
İskenderun Körfezi'ndeki limanlara yurtdışından gelen gübrelerin tırlarla depolara nakledilmesi sırasında, araç üzerinden uçarak karayoluna saçıldığı gözlemleniyor. Yol kenarlarında oluşan beyaz örtü, bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından fırça ve süpürge ile toplanıyor.
Toplama yöntemi ve yerel kullanım
Bölgede gübre toplayan Bestami Gül, tırlardan dökülen gübreleri fırça yardımıyla süpürerek bahçesinde kullandığını belirtti. Gül, zaman zaman haftada bir gün için gerekli gübreyi bu şekilde temin ettiğini, genellikle 6 günde bir gelip topladığını ancak bazı dönemlerde hiçbir gübre bulunmadığını aktardı.
Gül'ün ifade ettiği üzere, gübreler toplanmadığında yağmur yağdığında eriyip gidebiliyor; bu nedenle toplama, hem kaybı önlüyor hem de bahçelerde değerlendirilmesini sağlıyor.
Durumun etkileri
Saha gözlemi ve topladıklarını aktaran yerel halkın beyanları, limandan depolara taşınma sürecinde yükleme ve nakliye sırasında dökülmelerin yaşandığını işaret ediyor. Bu uygulama, gübrelerin yerel düzeyde yeniden kullanılması ile bazı kullanıcılar için geçici bir kaynak sağlarken, aynı zamanda yol güvenliği ve çevresel etkiler açısından dikkat gerektiriyor.
Öne çıkan nokta: Gübrelerin karayoluna saçılması, hem maddi kayba hem de çevresel taşıma risklerine yol açıyor; vatandaşlar ise toplanan gübreleri bahçelerinde değerlendirerek kaybı azaltmaya çalışıyor.
BESTAMİ GÜL, GÜBRELERİN TOPLANMADIĞI TAKDİRDE YAĞMUR YAĞDIĞINDA BOŞA GİDECEĞİNİ BELİRTTİ