Ezogelin; kırmızı, mercimek, bulgur, soğan, pirinç, biber salçası ve baharatların muazzam uyumu ile hazırlanmış nefis bir çorba çeşidi olarak sofralarımızı renklendiriyor. İlk bakışta yapımı basit gibi görünse de lezzetinin sırrı malzemelerin tamamen özenli seçilerek pişirilmesinde yatıyor. İşte tüm aşçıların uzun yıllardır sakladığı ama sonunda ifşa olan hem lezzetli hem de şifa defosu ezogelin çorbasının tarifi…
EZOGELİN ÇORBASI MALZEMELERİ
- 2 yemek kaşığı ölçüsünde pirinç
- 1 su bardağı ölçüsünde kırmızı mercimek
- 2 yemek kaşığı ölçüsünde ince bulgur
- 1 tane kurusoğan
- 2 diş sarımsak
- 7 - 8 su bardağı ise su
Sosu için;
- 1 yemek kaşığı ölçüsünde un
- 1 yemek kaşığı içinde domates salçası
- Yarım yemek kaşığı ölçüsünde biber salçası
- Sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı ölçüsü dolu nane
- Karabiber
- Pulbiber
- Yarım çay kaşığı ölçüsünde kimyon
- 2 su bardağı içinde su ya da et suyu
EZOGELİN ÇORBASI YAPILIŞI
- Tencerenin içerisine sıvı yağ alarak doğranmış soğanlarınızı güzelce kavurun.
- Yıkamış olduğunuz bulguru, mercimeği ekleyerek soğanla beraber kavurma işlemine devam edin.
- Daha sonra sarımsaklarınızı da ekleyerek suyunuzu ilave edip pişirme işlemine başlayın.
- Ayrı bir tencere içersinde yağ ile birlikte ununuzu kavurun.
- Nane, salça, karabiber pulbiber ve kimyon da ekleyerek biraz daha kavurma işlemine devam edin.
- Et suyunu ya da suyu ekleyerek çırpıcı yardımıyla güzelce karıştırın.
- Hazırlamış olduğunuz soslu karışımınızı çorbanıza ekleyin.
- İhtiyacınıza göre sıcak su da ilave edebilirsiniz.
- 5 dakika boyunca kaynatma işleminde devam edin.
- İsterseniz çorbanızı blender ile de çırpabilirsiniz. ezogelin çorbanız bu işlemden sonra hazır. Herkese afiyet olsun!