Hasan Dağı eteğinde 11 yıldır yalnız yaşayan köy sakini

Aksaray’ın Gözlükuyu köyünde 72 yaşındaki Selami Salman, su kaynaklarının kuruması sonucu 180 hanenin boşaldığı köyde 11 yıldır yalnız yaşıyor.

Yayın Tarihi: 06.10.2026 10:51
Güncelleme Tarihi: 06.10.2026 10:54

Hasan Dağı eteğinde 11 yıldır yalnız yaşayan köy sakini

Gözlükuyu'da yılların tanığı

Aksaray merkeze bağlı Gözlükuyu köyünde doğup büyüyen 72 yaşındaki Selami Salman, su kaynaklarının kuruması nedeniyle 11 yıl önce terk edilen köyde tek başına yaşamaya devam ediyor. Hasan Dağı'nın eteğinde yer alan köyde zamanla tüm haneler taşınırken Salman, 180 hanenin bulunduğu yerleşimde yalnız kalan son sakinlerden biri oldu.

Köyün terk edilişi ve nedenleri:

Köy halkı, yerleşim yerinin yüksek kesimde olması ve su kaynaklarının kuruması nedeniyle devlet desteğiyle yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki bir yerleşime taşındı. Bu süreçte köydeki 180 hane büyük ölçüde boşaldı; yaklaşık 11 yıl önce son hane de ayrıldı. Bu taşınma kararının temelinde, günlük yaşamı sürdürecek suyun erişilemez hale gelmesi yatıyor.

Salman'ın gündeliği ve destek kaynakları:

Yedi çocuk babası Salman, 2 odalı evinde yaşamını sürdürüyor. Eşini 14 yıl önce kaybeden Salman, tüm ihtiyaçlarını kendi karşılıyor; ziyaretçileri oluyor ancak günün sonunda yine yalnız kalıyor. Elektrik ve su ihtiyacı sağlanmış durumda, ihtiyaçlarını ise motoruyla yakın yerleşimlerden karşılıyor. Salman, Taşpınar, Karkın, Aksaray ve Sağlık Köy'den alışveriş yapıp döndüğünü anlatıyor.

Salman, yalnız yaşamanın zorluklarına rağmen huzurlu olduğunu söylüyor: “Bu köyde tek yaşayan adam benim. Bu köy halkı susuzluktan gittiler. Şimdi burada da benim huzurum yerinde. Ben bir Allah’tan korkarım. Sen iyi olursan herkes iyi olur. Gelene gidene karışmazsan huzurlu durursun.”

Salman’ın su ihtiyacı, köyden gitmeyerek tek başına kalması nedeniyle yıllar önce valilik tarafından giderildi. Ziyaretçilerle sohbet edip misafir ağırlayan Salman, köyünde yalnız kalsa da yaşam koşullarını idame ettirebildiğini belirtiyor.

AKSARAY’IN MERKEZE BAĞLI GÖZLÜKUYU KÖYÜNDE 72 YIL ÖNCE DOĞUP BÜYÜYEN SELAMİ SALMAN, SU ÇIKMAMASI...

AKSARAY’IN MERKEZE BAĞLI GÖZLÜKUYU KÖYÜNDE 72 YIL ÖNCE DOĞUP BÜYÜYEN SELAMİ SALMAN, SU ÇIKMAMASI NEDENİYLE 11 YIL ÖNCE TERK EDİLEN KÖYDE TEK BAŞINA YAŞAMAYA BAŞLADI.

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.