Hantavirüs salgınının görüldüğü MV Hondius yolcu gemisi Rotterdam’a geldi
MV Hondius yolcu gemisi, tahliye işlemlerinin ardından 25 mürettebat ve 2 sağlık personeli ile Hollanda’nın Rotterdam kentinde limana demirledi. Gemide bulunanlar, iki haftadan uzun süren zorlu bir sürecin ardından karaya çıkacak ve derhal karantinaya alınacak.
Gemide ayrıca, yolculuk sırasında hayatını kaybeden bir Alman kadının cenazesi bulunuyor. Gemi işletmecisi Oceanwide Expedition, gemideki kişilerin hastalığa dair semptom göstermediğini, sağlık personelinin mürettebatı yakından izlediğini ve geminin temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinden geçirileceğini bildirdi.
Yetkililer, bazı kişilerin limandaki karantina tesislerinde kalacağını, bazılarının ise evlerinde kendilerini izole edeceğini açıkladı. Hollandalı olmayan mürettebatın bir kısmı için özel karantina tesisleri oluşturuldu; bu kişilerin önerilen 42 günlük karantina süresini bu tesislerde tamamlayıp tamamlamayacağı henüz netleşmedi.
Gemide üç yolcu hayatını kaybetmişti
Hollanda bayraklı lüks MV Hondius, 1 Nisan tarihinde Arjantin'den, çoğunluğu İngiliz, Amerikalı ve İspanyol olan toplamda 140’tan fazla yolcu ve mürettebat ile yola çıktı.
İlk olarak 6 Nisan'da 70 yaşındaki bir Hollandalı yolcu ateş, baş ağrısı ve hafif ishal şikâyetiyle hastalanmış; solunum güçlüğü gelişen bu yolcu 11 Nisan'da gemide hayatını kaybetti. Söz konusu yolcunun eşi, 26 Nisan'da ülkesine dönmek üzere başka bir uçuşa binmeye çalışırken Johannesburg havaalanında fenalaşmış ve Güney Afrika'nın Johannesburg kentindeki hastanede yaşamını yitirmişti.
Gemi Afrika’nın batı kıyısındaki Yeşil Burun Adaları yönüne ilerlerken, 28 Nisan'da bir Alman yolcu da hastalanmış; bu yolcu 2 Mayıs'ta gemide hayatını kaybetti ve bu, toplamda 3 ölüm vakası olarak kayda geçti.
Salgın nedeniyle Yeşil Burun Adaları açıklarında mahsur kalan gemi, İspanya’nın izniyle Kanarya Adaları'ndaki Tenerife'ye demirledi. İspanyol yetkililer gemiden 120’den fazla kişiyi tahliye etti ve tahliye edilenler düzenlenen uçuşlarla ülkelerine gönderildi.
HANTAVİRÜS SALGINININ ORTAYA ÇIKTIĞI MV HONDİUS YOLCU GEMİSİ HOLLANDA'YA GELDİ.