Hamas'tan Açıklama
Hamas, Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri'nin gözaltına alınmasını, İran'da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye cuma hutbesinde dua etmesiyle bağlantılı olarak değerlendirerek büyük bir öfkeyle kınadı. Bu gözaltının, Filistinli alimlere yönelik bir tehdit olduğuna vurgu yaptılar.
Din Adamına Yönelik Saldırı
Hamas tarafından yapılan açıklamada, "İsrail'in, Mescid-i Aksa'nın İslam kimliğini korumaya çalışan milli ve dini şahsiyetleri hedef aldığı" ifade edilerek, Şeyh Sabri'nin gözaltına alınması ve sorgulanmasının bir saldırı olduğu belirtildi.
Hamas, ayrıca Şeyh Sabri'nin güvenliği ve karşılaşabileceği olası fiziksel ve psikolojik sorunlardan İsrail'in sorumlu olduğunu belirtti.
İsrail'in Gözaltı Politikası
Ne olmuştu? İsrail, cuma hutbesinde İsmail Heniyye'ye dua eden İkrime Sabri hakkında bir soruşturma başlatmıştı. Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, bu soruşturmaya destek verdiğini duyururken, İçişleri Bakanı Moshe Arbel, Şeyh Sabri'nin Doğu Kudüs'teki oturum izninin iptal edilerek şehir dışına çıkarılmasının planlandığını açıkladı.
Özellikle son yıllarda, Şeyh İkrime Sabri birçok kez gözaltına alınmış ve Mescid-i Aksa'ya girişine engel olunmuştu. İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs'te, kalıcı oturum statüsündeki Filistinlilerin oturumlarını iptal ederek onları işgal altındaki Batı Şeria'ya sevk etmektedir.