DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.854.859,18 -0,02%

Hamas, Gazze'deki Ateşkes Teklifine Üç Talep ile Yanıt Verdi

Hamas, ateşkes görüşmelerinde eski insani yardım mekanizmasına dönüş ve diğer talepleri gündeme getirdi.

Yayın Tarihi: 06.07.2025 15:50
Güncelleme Tarihi: 06.07.2025 15:50

Hamas, Gazze'deki Ateşkes Teklifine Üç Talep ile Yanıt Verdi

Hamas'tan Üç Önemli Talep

Hamas'ın, Gazze Şeridi'ndeki ateşkes ve esir takası anlaşması teklifine yanıtında, tekrar gündeme gelen üç önemli talebinin olduğu bildirildi. Hamas, eski insani yardım dağıtım mekanizmasına dönülmesi, müzakereler sırasında kalıcı bir ateşkes sağlanamazsa İsrail'in saldırılara dönmeyeceğine dair güvence verilmesi ve İsrail ordusunun Gazze'deki işgal ettiği bölgelerden çekilmesi konularında ısrarcı olduğu ifade edildi.

İsrail Heyeti Doha'ya Hareket Etti

İsrail heyetinin ateşkes müzakereleri için Katar'ın başkenti Doha'ya doğru hareket ettiği bildirildi. Bu heyet, daha önce özel bir uçakla Tel Aviv'den ayrıldı. Heyetin içinde, İsrail Başbakanlık Esirler ve Kayıplar Koordinatörü Gal Hirsch ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun dış politika danışmanı Ophir Falk gibi önemli isimlerin yer aldığı bilgisi paylaşıldı.

Ateşkes Müzakereleri ve Önceki Süreçler

Hamas, ABD-İsrail güdümlü Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından oluşturulan insani yardım dağıtım modelinin değiştirilmesini talep etti. Öte yandan, daha önceki ateşkes müzakereleri sürecinde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle, kalıcı bir ateşkes sağlanamazsa saldırıların tekrar başlamaması konusunda ısrarını sürdürmekte. Bu noktada, müzakere sürecinin kritik öneme sahip olduğu değerlendiriliyor.

ABD'nin Rolü ve Hamas'ın Yanıtı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in 60 günlük ateşkes için gerekli şartları kabul ettiğini açıklamış ve ateşkes görüşmelerinde Katar ile Mısır'ın arabuluculuğuyla Hamas'a nihai teklifi sunacağını belirtmişti. Hamas, bu süreçte ateşkesin uygulanması için müzakere yapmaya hazır olduğunu bildirmiş ancak Tel Aviv yönetimi, Hamas'ın önerisinde yaptığı değişikliğin kabul edilemez olduğunu savunmuştu.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı