Halid el-Anani UNESCO Genel Direktörü olarak seçildi
Mısırlı Halid el-Anani, Fransız Audrey Azoulay'in yerine Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü olarak seçildi.
Seçim süreci ve resmî açıklama
Mısır resmi ajansı MENA'nın bildirdiğine göre yapılan oylama sonucunda Anani, UNESCO'nun yeni direktörü oldu. Seçim sonrasında Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati bir konuşma yaparak Anani'yi tebrik etti.
Abdulati, Anani'nin 1945'te örgütün kurulmasından bu yana bu görevi üstlenen ilk Mısırlı ve Arap olduğunu vurguladı.
Olası yansımalar
Bu atama, UNESCO bünyesinde bölgesel temsil açısından sembolik bir dönüm noktası olarak değerlendirilebilir. Genel direktör değişimi, örgütün önceliklerinin ve dış ilişkilerinin şekillenmesinde etkili olacak; Anani'nin önümüzdeki dönemde hangi önceliklere ağırlık vereceği, UNESCO içindeki ve üye devletlerle yürütülecek çalışmalarla netlik kazanacak.
Görev devri sürecinde ve Anani'nin programının açıklanmasıyla birlikte, UNESCO'nun politika ve iş birlikleri alanındaki yönelimi daha belirgin hale gelecek.