Hacıbektaş'ta muharrem programında Çiftçi: bu vatan tüm inançların ortak yurdudur

Bakan Çiftçi, Hacıbektaş'taki muharrem programında Türkiye'nin farklı inanç ve kültürleriyle ortak vatan olduğunu vurguladı.

Yayın Tarihi: 21.06.2026 23:38
Güncelleme Tarihi: 22.06.2026 00:06

Hacıbektaş'ta muharrem programında Çiftçi: bu vatan tüm inançların ortak yurdudur

Hacıbektaş'ta muharrem programında Çiftçi: bu vatan tüm inançların ortak yurdudur

Program ve katılımcılar

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hibe ettiği arazi üzerine inşa edilen Türkiye’nin en büyük cemevi Hacıbektaş Horasan Erenleri Dergâhı Cemevi’nde muharrem ayı oruç açma ve lokma paylaşımı programı düzenlendi.

Programa İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Nevşehir Valisi Hüseyin Kök, milletvekilleri, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, Alevi-Bektaşi inanç önderleri, dedeler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Çiftçi'nin mesajı

Bakan Çiftçi, muharrem ayının yalnızca bir matem dönemi olmadığını, aynı zamanda nefis muhasebesi, birlik ve kardeşlik zamanı olduğunu söyledi. Kerbela’nın insanlık vicdanında silinmez izler bıraktığını ve Hazreti Hüseyin’in hak ile adalet mücadelesinin bugün de insanlığa rehberlik ettiğini belirtti.

Bu vatan Alevisiyle, Sünnisiyle, Türküyle, Kürdüyle, Çerkeziyle büyük bir milletin ortak yurdudur. Aynı acıya gözyaşı döken, aynı bayrağın altında geleceğe yürüyen kardeşlerin ülkesidir

Çiftçi, Anadolu'nun mayasının Ehlibeyt sevgisiyle yoğrulduğunu vurgulayarak Horasan erenlerinin bu topraklara kılıçtan önce gönül, hükümden önce hikmet, sözden önce edep getirdiğini, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre ve Mevlana’nın öğretilerinin milletin ortak değerleri haline geldiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde inanç özgürlüklerini ve toplumsal huzuru güçlendiren çalışmaların sürdüğünü, devletin tüm vatandaşların inançlarını özgürce yaşayabilmesi için gerekli desteği vermeye devam ettiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Tekin'in açıklamaları

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, muharrem ayının Kerbela’nın mesajını yeniden hatırlama ve vicdan muhasebesi yapma fırsatı sunduğunu belirtti. Kerbela’yı sadece tarihi bir olay olarak görmediğini, hak ile haksızlık arasındaki mücadelenin her dönemde devam ettiğini söyledi.

Tekin, Alevi-Bektaşi toplumunun Türkiye’nin ortak medeniyet mirasının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı ve Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kurulmasının bu alanda atılan önemli adımlardan biri olduğunu kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında çocukların kendi kültür ve medeniyet değerleriyle yetişmesinin hedeflendiğini, çocukların doğduğu şehir, inancı veya kökeninin eğitim hakkının önünde engel olmaması gerektiğini ifade etti ve eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirme çalışmalarının süreceğini belirtti.

Tekin ayrıca, Alevi-Bektaşi inanç ve kültürünün gelecek nesillere aktarılması amacıyla halk eğitim merkezlerinde yeni kurs programlarının hayata geçirileceğini, hazırlanan modüller kapsamında Alevilik ve Bektaşiliğin temel esasları, yol ve erkân, tarih, ocaklar ve dergâhlar, edebiyat, müzik ve kültürel değerler konusunda eğitim verileceğini açıkladı.

NEVŞEHİR'İN HACIBEKTAŞ İLÇESİNDE BULUNAN VE MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ'NİN HİBE ETTİĞİ ARAZİ...

NEVŞEHİR'İN HACIBEKTAŞ İLÇESİNDE BULUNAN VE MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ'NİN HİBE ETTİĞİ ARAZİ ÜZERİNE İNŞA EDİLEN TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK CEM EVİ OLAN HACIBEKTAŞ HORASAN ERENLERİ DERGÂHI CEM EVİ'NDE MUHARREM AYI ORUÇ AÇMA VE LOKMA PAYLAŞIMI PROGRAMI DÜZENLENDİ.

NEVŞEHİR'İN HACIBEKTAŞ İLÇESİNDE BULUNAN VE MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ'NİN HİBE ETTİĞİ ARAZİ...

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.