DOLAR
39,6 -0,08%
EURO
46,03 -0,16%
ALTIN
4.248,08 -0,41%
BITCOIN
4.226.663,21 -0,7%

Güven Kültürü İle Şirket Başarısı Arasındaki İlişki: Çalışan Başına Gelir 8,5 Kat Daha Fazla

Güven kültürü inşa eden şirketler, çalışan başına gelirlerini 8,5 kat artırıyor. Great Place To Work CEO'su Eyüp Toprak, çalışan deneyiminin önemini vurguladı.

Yayın Tarihi: 08.06.2025 11:01
Güncelleme Tarihi: 08.06.2025 12:24

Güven Kültürü İle Şirket Başarısı Arasındaki İlişki: Çalışan Başına Gelir 8,5 Kat Daha Fazla

Güven Kültürü İle Şirket Başarısı Arasındaki İlişki

Great Place To Work CEO'su Eyüp Toprak, çalışan deneyiminin tüm organizasyonun performansını doğrudan etkileyen bir strateji olduğunu belirtti. Toprak, "Global ölçekte değerlendirildiğinde, yüksek güven kültürü inşa eden şirketlerin çalışan başına gelirlerinin 8,5 kat fazla olduğunu görüyoruz" dedi.

Çalışan Deneyiminin Önemi

Çalışan deneyimine verilen önem, Türkiye'deki şirketlerin yönetim anlayışında belirleyici bir faktör haline geldi. Maaş ve yan hakların yanı sıra kurumsal kültür, liderlik yaklaşımı ve çalışanların kendilerini ifade edebilecekleri ortamların varlığı, işveren tercihlerini doğrudan etkiliyor. Bu durum insan kaynakları politikalarının daha kapsayıcı bir yapıya evrilmesini sağlıyor.

Son 10-12 Yılda Dönüşüm

Toprak, Türkiye'de çalışan deneyiminin son 10-12 yılda önemli bir dönüşüm yaşadığını ve artık çalışan memnuniyetinin, kurumların sürdürülebilir başarısı için bir temel belirleyici haline geldiğini söyledi. "Çalışan memnuniyetinde genel tablo geçmişe kıyasla daha bilinçli ve insan odaklı yaklaşımların geliştiğini gösterse de hala dalgalı bir seyir izliyor" ifadelerini kullandı.

Güven Kültürünün Oluşturulması

2024 yılında 600 şirketin Great Place To Work ile çalışmaya başladığını vurgulayan Toprak, yaptıkları araştırmalar sonucunda Türkiye'deki şirketlerin sadece %30'unun güven kültürünü koruyabildiğini belirtti. Güven kültürü, motivasyon projeleri ile sağlanamayacak kadar derin bir strateji ve liderlik kararı olarak değerlendiriliyor.

Psikolojik Güvenlik ve Esenlik

Çalışan deneyimini iyileştirmenin temelinde yüksek güven kültürü oluşturmanın önemli olduğunu vurgulayan Toprak, "Psikolojik güvenlik" ve "psikolojik esenlik" kavramlarının bu yapı için temel taşlar olduğunu ifade etti. Çalışanların kurumsal samimiyete ve şeffaflığa önem verdiğini vurgulayan Toprak, güven ortamı sunan şirketlerde çalışan bağlılığının arttığını belirtti.

Kültürel Dönüşüm Başlangıcı

Toprak, "Kültürel dönüşüm, yukarıdan başlar ama tüm organizasyonu etkiler." diyerek liderlerin kararlarının tüm çalışanlar için eşit mesafede olup olmadığını sorgulamaları gerektiğini vurguladı. Adalet, eşitlik ve saygı gibi unsurlar kurum kültürünün temelesini oluşturuyor.

Genç Çalışanların Beklentileri

Genç çalışanlar, adil ücret, iş-yaşam dengesi ve gelişim fırsatlarının yanı sıra kendilerini ifade edebilecekleri bir ortam arıyor. Hiyerarşik iletişim modelleri onların kurumlarda uzaklaşmalarına yol açabiliyor. Bu beklentilere yanıt veremeyen kurumlar ise yetenek kaybı riski ile karşı karşıya kalıyor.

Toprak, gelinen noktada kurumların, değişimi geçici değil, kalıcı bir dönüşüm olarak görmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Çalışan deneyimi artık sadece İK'nın değil, tüm liderlerin gündeminde olmalı" diye ekledi. Great Place To Work olarak bu dönüşüm yolculuğunda kurumlara veri temelli analizlerle destek olmayı sürdüreceklerini belirtti.

Çalışan deneyimine verilen önem, küresel eğilimlere paralel şekilde Türkiye'deki şirketlerin...

Çalışan deneyimine verilen önem, küresel eğilimlere paralel şekilde Türkiye'deki şirketlerin yönetim anlayışında da belirleyici bir faktör haline geldi. Great Place To Work Üst Yöneticisi (CEO) Eyüp Toprak, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.