Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yemen'de 6 ay önce Husiler tarafından gözaltına alınan BM ve insani yardım personelinin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısını yineledi.
BM Genel Sekreter Sözcülüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Guterres'in Husiler tarafından 'keyfi gözaltına alınan' insani yardım personelinin serbest bırakılması gerektiğini vurguladığı ve 2021 ile 2023 yıllarında gözaltına alınan 4 BM personeline ek olarak 50'den fazla BM, uluslararası sivil toplum örgütleri ve diplomatik misyon personelinin gözaltına alındığı belirtildi.
Açıklamada, yakın zamanda 1 BM ve 2 sivil toplum kuruluşu personelinin serbest bırakıldığı, ancak geri kalan personelin tutulduğu gözaltının uluslararası hukuk ihlali oluşturduğu hatırlatıldı. Ayrıca, bu gözaltıların insani yardım personelinin güvenliğini tehdit ettiği ve milyonlarca ihtiyaç sahibi insana yardım çabalarını engellediği vurgulandı. BM, gözaltına alınanların serbest bırakılması için tüm olası kanalları kullanma gayretinde olduğunu ifade etti.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, 13 Ağustos'ta Husilerin Sana’daki BM İnsan Hakları Ofisi'ne baskın düzenleyerek BM personelini gözaltına aldığını açıklamıştı. Husiler, insanı yardım kuruluşları kisvesi altında 'ABD-İsrail casus ağı üyelerinin' gözaltına alındığını iddia etmişti.
Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten itibaren başkent Sana ve bazı bölgelerin kontrolünü elinde bulundurmakta. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Yemen hükümetine destek veriyor.