Gürcistan'da, hükümetin ülkenin Avrupa Birliği (AB) ile katılım müzakerelerini 2028 sonuna kadar askıya almasının ardından başlayan gösteriler 12 gündür devam ediyor. Başbakan İrakli Kobakhidze tarafından yapılan açıklama, ülkede geniş çaplı bir protesto dalgasını tetikledi.
Göstericiler, gece saatlerinde Tiflis’in merkezinde parlamentonun önünde toplanarak, hükümetin kararına karşı tepkilerini dile getirdi. Protestocular, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını ve parlamento seçimlerinin yenilenmesini talep ediyor. Ayrıca, Gürcistan, AB ve farklı ülkelerin bayraklarını taşıyan kalabalık, hükümete karşı sloganlar attı.
Şota Rustaveli Caddesi gibi ana yolları trafiğe kapatan göstericiler, gece yarısından sonra dağılmaya başladı. Bunun yanı sıra, Batum şehrinde de benzer gösteriler gerçekleştirildi.
AB ile müzakerelerin durdurulmasıyla ilgili hükümetin aldığı karar, Avrupa Parlamentosu tarafından yapılan parlamento seçimlerinin yenilenmesi çağrısının ardından geldi. Kobakhidze, 28 Kasım'da yaptığı açıklamada, bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan'ın iç işlerine müdahale ettiğini ve 'AB parasıyla şantaj' yapıldığını iddia etti.
Kobakhidze, ülkesinin 2030'da AB'ye katılması için çalışmalarına devam edeceğini bildirdi.
Gürcistan hükümetinin bu kararı, uluslararası tepkilere de neden oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı, bu durumu stratejik ilişkilerin askıya alınması ile yanıtladı. Kaja Kallas, AB'nin yeni Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi, hükümet karşıtı göstericilere destek verdi. Ayrıca, Baltık ülkeleri Gürcistan'daki üst düzey bazı hükümet yetkililerine ülkeye giriş yasağı uygulayacağını açıkladı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kobakhidze ve bazı hükümet yetkililerine yönelik yaptırım içeren bir kararnamayı imzaladı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise, devam eden hükümet karşıtı gösterilere yönelik daha fazla yaptırım uygulama olasılığını dile getirdi.