ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Çinli Mevkidaşı Wang Yi ile Görüşme
Güneydoğu Asya'daki stratejik rekabetin arttığı bir dönemde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Laos'ta bir araya geldi. İki bakan, ASEAN 57. Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında önemli konuları ele aldı.
Görüşmenin İçeriği
Bakan Blinken, görüşme sırasında Güney Çin Denizi'ndeki "istikrarı bozucu eylemleri" konusunda kaygılarını dile getirerek, Washington'un seyrüsefer ve uçuş özgürlüğünü desteklediğini vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, gerçekleşen görüşmenin ikili, bölgesel ve küresel konularda açık ve yapıcı geçildiğini ifade etti.
İki Ülke Arasındaki Gerilimler
Bakan Wang, ABD'nin Çin'e yönelik yaklaşımını eleştirerek, ilişkilerin risklerinin arttığını ve iki tarafın bu durumla başa çıkacak yöntemler geliştirmeleri gerektiğini belirtti.
Wang, ayrıca, "Çin bağımsızlık talebinden vazgeçmeyecek" diyerek Tayvan konusuna değindi. Görüşme esnasında, Güney Çin Denizi'nde yaşanan gerilim üzerine, Washington'un gerginlik yaratma çabalarını sonlandırması çağrısında bulundu.
Ukrayna Krizi ve İnsan Hakları
Ukrayna'daki çatışmaların tarafları arasında diyalog ve barış çağrısı yapan Wang, ABD'nin tek taraflı yaptırımlarını ve Çin'e yönelik olumsuz algılarını tekrar gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti.
Bakan Blinken, Amerikan vatandaşlarının haksız yere gözaltına alınan durumunun öncelikli önem taşıdığını belirtirken, insan hakları ve uluslararası değerleri korumaya devam edeceklerini vurguladı.
İki diplomat, Kore yarımadası ve Myanmar gibi bölgesel konuları da ele alarak, işbirliği ve diyalogun önemini vurguladılar. Görüşme, Asya'daki siyasi durumu etkileyecek önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.