Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğini artıracak olası adımları tartıştı.
Güney Kore Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bu görüşme, 3 Aralık'ta yaşanan sıkıyönetim ilanından sonra gerçekleşti. Açıklamada, Cho ve Vang arasında yapılan bu ilk görüşmede, sıkıyönetim uygulamalarının ikili ilişkilere etkileri hakkında bilgi alışverişinde bulunulduğu belirtildi.
Cho, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın önemine vurgu yaparak, bu konudaki tutumlarının, Başbakan Han Duck-soo döneminde de değişmediğini ifade etti. Ayrıca, 2025'te Güney Kore'nin ev sahipliği yapacağı Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinin de görüşmede ele alındığı bildirildi.
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ise ilişkilerin istikrarlı bir şekilde geliştirilmesinin iki ülkenin ortak çıkarlarına uygun olduğunu belirterek, ikili bağların güçlendirilmesi için daha yakın işbirliği ve iletişim çağrısında bulundu.
Güney Kore'de 3 Aralık tarihinde yaşanan sıkıyönetim ilanı, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol tarafından, “muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması” gerekçesiyle yapılmıştı. Ancak, parlamentonun oylaması ile bu karar geri alındı ve ardından Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.
Meclis tarafından azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesinin vereceği karara kadar görevden geçici uzaklaştırıldı ve yerine Başbakan Han Duck-soo vekaleten getirildi.