DOLAR
40,22 -0,01%
EURO
46,68 0,43%
ALTIN
4.325,21 -0,19%
BITCOIN
4.674.481,27 3,33%

Güney Afrika'da Koalisyon Krizi: Bakan Yardımcısının Görevden Alınması

Güney Afrika'da Cumhurbaşkanı Ramaphosa, DA üyesi bakan yardımcısını görevden alarak koalisyon hükümetinde krize yol açtı.

Yayın Tarihi: 27.06.2025 23:34
Güncelleme Tarihi: 27.06.2025 23:34

Güney Afrika'da Koalisyon Krizi: Bakan Yardımcısının Görevden Alınması

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, iktidar ortağı Demokratik İttifak (DA) üyesi Ticaret, Sanayi ve Rekabet Bakan Yardımcısı Andrew Whitfield'ı görevden alarak koalisyon hükümetinde önemli bir krize neden oldu. Ramaphosa, Whitfield'ın izinsiz bir şekilde ABD'yi ziyaret etmesi gerekçesiyle bu kararı aldığını açıkladı.

Görevden alma, koalisyonun ikinci büyük ortağı DA cephesinde büyük tepkiyle karşılandı. DA Genel Başkanı ve aynı zamanda Tarım Bakanı John Steenhuisen, Whitfield'ın görevden alınmasını “partimize yönelik hesaplanmış bir saldırı” olarak nitelendirdi ve Ramaphosa'yı kendi partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) üyelerine karşı çifte standart uygulamakla suçladı.

Steenhuisen, “Geçmişte ciddi suçlamalarla karşılaşan bakanlar sadece uyarıldı ya da maaşları kesildi. Buna karşın DA'lı bir bakan yardımcısının en basit bahanelerle görevden alınması oldukça düşündürücü.” açıklamasında bulundu. Aynı zamanda, ABD ziyareti için gerekli izin başvurusunun cevaplanmadığını öne sürdü.

DA lideri, Cumhurbaşkanı Ramaphosa'ya çağrıda bulunarak, Whitfield'ın göreve iade edilmesini ya da yolsuzlukla suçlanan ANC'li üç bakan yardımcısının da görevden alınmasını istedi. Bu taleplerin yerine getirilmesi için 48 saat süre verdi.

Cumhurbaşkanı Ramaphosa, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Whitfield, cumhurbaşkanının izni olmadan uluslararası bir ziyaret gerçekleştirdiği için bakan yardımcılığı görevinden alındı. ABD ziyaretinin, kabine üyelerinin davranışlarını düzenleyen kuralların ihlali olduğu açıktır.” dedi. Ramaphosa ayrıca, bu konu hakkında John Steenhuisen ile görüştüğünü ve Whitfield'ın yerine geçecek ismin belirlenmesini kendisinden talep ettiğini ifade etti.