Güneş’teki M1.20 Patlaması Avustralya'da Aurora Görüntülerine Yol Açtı
Güneş, 2026 yılına oldukça hareketli bir başlangıç yaptı. Rusya Bilimler Akademisi Güneş Astronomi Laboratuvarı, saat 14.19'da M1.20 seviyesinde güçlü bir güneş patlaması meydana geldiğini duyurdu. Patlamanın ilk etkileri Avustralya'da görülmeye başlandı ve jeomanyetik fırtına nedeniyle ortaya çıkan aurora ışıkları fotoğraflandı.
Patlamanın ayrıntıları
Asıl endişe, dün kaydedilen ve yılın rekoru olarak geçen X1.95 seviyesindeki dev patlamadan kaynaklanıyor. Bilim insanları, bu patlama sonrası uzaya saçılan yoğun plazma bulutunun Dünya'ya doğru ilerlediğini ve 20 Ocak'ta gezegende manyetik fırtınalara yol açabileceğini belirtiyor. X sınıfı patlamalar, yüksek enerji seviyeleriyle Dünya'nın manyetik alanını doğrudan etkileyebiliyor; 19 Ocak itibarıyla art arda yaşanan bu patlamalar Güneş'in son yılların en aktif dönemlerinden birinde olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, fırlatılan koronal kütle atımının (CME) Dünya'nın manyetosferiyle etkileşime girmesinin an meselesi olduğunu vurguluyor.
Elektronik sistemler için risk
Manyetik fırtınalar yalnızca gökyüzünde görsel bir şölen sunmakla kalmıyor; uydu sistemleri, haberleşme ağları, GPS sinyalleri ve elektrik şebekeleri üzerinde de ciddi riskler oluşturabiliyor. Yetkililer, özellikle yüksek enlemlerde bulunan bölgelerde teknik aksaklıkların yaşanabileceğine dikkat çekiyor.
Görüntülenen aurora ve yerel gözlemler
Güneş'teki bu hareketliliğin etkisiyle Güney Yarımküre'de gökyüzü renklerle büründü. Türk fotoğraf sanatçısı Asım Buday, Avustralya'nın Victoria eyaletinde bulunan St Andrews Beach - Melbourne bölgesinde manyetik fırtınanın etkisiyle oluşan aurora manzarasını görüntüledi. Mor ve yeşil tonların gökyüzünde dans ettiği anlar, manyetik fırtınanın görsel yansımalarını ortaya koydu.
Uzman uyarıları ve önümüzdeki süreç
Uzmanlar, önümüzdeki 48 saatlik sürecin kritik olduğuna dikkat çekiyor. Beklenen manyetik fırtına nedeniyle bazı havayolu şirketlerinin kutup rotalarındaki uçuşlarını yeniden planlayabileceği ve uzay görevlerinde görev alan astronotların radyasyona karşı uyarıldığı bildirildi. Yetkililer, uzay hava durumu ile ilgili yapılacak resmi uyarıların yakından takip edilmesi gerektiğini belirtiyor.
BUGÜN YAŞANAN GÜNEŞ PATLAMASI SONUCU ORTAYA ÇIKAN AURORA IŞIKLARI AVUSTRALYA’DAN GÖRÜNTÜLENDİ.