Samsun TSO meclisinde güçlü ekonomi vurgusu
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ağustos ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada tarihsel hafızanın ekonomik bağımsızlıkla birleşmesi gerektiğini belirtti. Toplantı, Meclis Başkanı Haluk Akyüz başkanlığında gerçekleştirildi.
26 Ağustos'un önemi:
Murzioğlu, 26 Ağustos'un 1071 Malazgirt Zaferi ile 1922 Büyük Taarruz'un taşıdığı bağımsızlık iradesini aynı anda hatırlattığını ifade etti. Sultan Alparslan'ın 1071'de Anadolu'nun kapılarını Türklere açtığını, 1922'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan Büyük Taarruz ile toprakların bağımsız bir vatan olarak korunacağının ilan edildiğini vurguladı. Murzioğlu, "26 Ağustos; milletimizin tarih boyunca sergilediği azmin, kararlılığın ve bağımsız yaşama iradesinin adeta bir simgesidir" dedi ve Malazgirt Zaferi'nin 955'inci, Büyük Taarruz'un ise 104'üncü yıl dönümlerinin gurur ve minnetle anıldığını ifade etti.
reel sektörün rekabet gücü ve karbon meselesi:
Başkan Murzioğlu, ekonomik bağımsızlığın siyasi ve askeri bağımsızlık kadar hayati olduğunu belirterek bunun karşılığının üreten, ihraç eden, teknoloji geliştiren bir ekonomi olduğunu söyledi. Sanayi üretimindeki yavaşlama, finansmana erişimdeki güçlükler, yüksek kredi maliyetleri ve işletme sermayesi ihtiyacının reel sektör açısından önemini koruduğunu vurguladı.
Yeni dönemde rekabetin yalnızca fiyat üzerinden değil; verimlilik, teknoloji, lojistik, tedarik zinciri güvenliği ve düşük karbonlu üretim üzerinden şekilleneceğini belirten Murzioğlu, Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'nın kesin uygulama döneminin başlamasıyla karbonun artık bir dış ticaret ve rekabet meselesi hâline geldiğini söyledi. Oda olarak üyeleri karbon ayak izi, SKDM, enerji verimliliği, döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir üretim alanlarında hazırlamak için projelerle altyapı çalışmaları yürüttüklerini aktardı.
Samsun için fırsatlar ve faaliyetler:
Murzioğlu, Samsun'un yaşam cazibesi yüksek, gelişime açık bir şehir olduğunu ve önemli fırsatlar barındırdığını belirtti. Bu fırsatlar doğrultusunda iş planları ve projeler geliştirildiğini, son dört yıllık süreçte çok sayıda projenin hayata geçirildiğini söyledi. Oda adına yürütülen çalışmalara verilen destek ve Samsun'a yapılan katkılar dolayısıyla meclis üyelerine teşekkür etti.
Gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından meclis toplantısı sona erdi.
SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI (TSO) YÖNETİM KURULU BAŞKANI SALİH ZEKİ MURZİOĞLU, MECLİS TOPLANTISINDA YAPTIĞI KONUŞMADA, 1071 MALAZGİRT ZAFERİ İLE 1922 BÜYÜK TAARRUZ’UN ORTAYA KOYDUĞU BAĞIMSIZLIK İRADESİNE DİKKATİ ÇEKEREK, GÜÇLÜ TÜRKİYE’NİN; ÜRETEN, İHRAÇ EDEN, TEKNOLOJİ GELİŞTİREN VE İSTİHDAM SAĞLAYAN GÜÇLÜ BİR EKONOMİDEN GEÇTİĞİNİ SÖYLEDİ.