GTO'da 2026'nın ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ocak ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı M. Hilmi Teymur başkanlığında; Yönetim Kurulu, Meclis ve Disiplin Kurulu üyelerinin katılımıyla yapıldı. Toplantıda hem oda faaliyetleri hem de uluslararası ekonomik gelişmelerin Türkiye'ye olası etkileri değerlendirildi.
Açılış: Geleneksel kan bağışı kampanyası çağrısı
Meclis Başkanı M. Hilmi Teymur açılış konuşmasında, GTO'nun geleneğe dönük kan bağışı kampanyasına dikkat çekti. Teymur, 8 Şubat'ta şehre Gazi unvanının verilişinin 105. yılının anılacağını hatırlatarak, atalara rahmet ve minnetle şükran sunma vesilesiyle düzenlenen kampanyanın önemine vurgu yaptı. 'Canıyla tarih yazanların torunları, kanıyla hayat kurtarıyor' sloganıyla Kızılay Gaziantep iş birliğiyle 9. kez düzenlenecek kampanyaya tüm hemşehriler 6 Şubat Cuma günü GTO'ya davet edildi.
GTO yönetiminden küresel ekonomi değerlendirmesi
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, oda faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaparken küresel ekonomideki dönüşüme dikkat çekti. Yıldırım, son iki yılda küreselleşme dinamiklerinin zayıfladığına, korumacılık, ticaret savaşları ve jeopolitik risklerin yeni düzeni şekillendirdiğine işaret etti. Özellikle 2025 yılında ABD'nin uyguladığı gümrük vergilerinin ticaret politikasındaki belirsizliği artırdığına değindi.
Yıldırım, ABD Başkanı Donald Trump'ın dış politika açıklamalarının tabloyu sertleştirdiğini belirterek Venezuela, İran, Suriye ve Grönland üzerinden verilen mesajların enerjiden güvenliğe, bölgesel denge ve müttefiklik ilişkilere doğrudan etkisi olduğunu ifade etti.
Türkiye için stratejik yaklaşımın önemi
Bu gelişmelerin Türkiye açısından çok boyutlu değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, her sert mesajın enerjiden güvenliğe, ticaretten diplomasiye kadar Türkiye'nin denge siyasetini daha kritik hale getirdiğini söyledi. Bu nedenle Türkiye için soğukkanlı, çok yönlü ve stratejik bir yaklaşım'ın her zamankinden daha kıymetli olduğunu belirtti.
Yıldırım, değişen dünya dengelerinin Türkiye'nin pazarlık gücünü ve etki alanını artırdığını; korumacılık ve jeopolitik riskler nedeniyle üretimin yakın ve müttefik coğrafyalara kaymasından dolayı Türkiye'nin coğrafi konumu ve sanayi altyapısının avantaj sunduğunu vurguladı. Ancak bu fırsatların değerlendirilebilmesi için içeride rekabetçi, öngörülebilir ve istikrarlı bir ekonomik zeminin, dışarıda ise etkili ve çok yönlü bir dış ekonomik stratejinin gerekliliğine dikkat çekti.
2026 yılı değerlendirmesinde Yıldırım, önümüzdeki yılın yüksek büyüme beklentilerinden ziyade denge, sabır ve istikrar yılı olarak ele alınması gerektiğini; risklerin bulunduğunu ancak Türkiye'nin coğrafi konumu, sanayi altyapısı ve üretim kapasitesinin yeni küresel düzende önemli bir avantaj sunduğunu sözlerine ekledi.
GAZİANTEP TİCARET ODASINDA (GTO) OCAK AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI, MECLİS BAŞKANI M. HİLMİ TEYMUR BAŞKANLIĞINDA YÖNETİM KURULU, MECLİS VE DİSİPLİN KURULU ÜYELERİNİN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.