GSO Mayıs Meclis Toplantısı: Üretim, İhracat ve Finansman Öncelikli Gündem

GSO Mayıs meclis toplantısında üretim, ihracat, maliyet ve finansman gündeme geldi; Ünverdi bankacılık yaklaşımı ve özel teşvik çağrısı yaptı.

Yayın Tarihi: 13.05.2026 12:00
Güncelleme Tarihi: 13.05.2026 12:05

GSO Mayıs Meclis Toplantısı: Üretim, İhracat ve Finansman Öncelikli Gündem

GSO Mayıs Meclis Toplantısı

Toplantı bilgileri

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Mayıs ayı meclis toplantısı, GSO Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim Vedat Topçuoğlu başkanlığında; Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, meclis ve meslek komite üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Gündem ve değerlendirmeler

Toplantıda dünya ve ülke ekonomisinde yaşanan gelişmeler, sanayi sektörünün mevcut durumu, üretim maliyetleri, ihracat rakamları ve iş dünyasının beklentileri değerlendirildi. Açılış konuşmasını yapan İbrahim Vedat Topçuoğlu, küresel gelişmeler ışığında ekonomide sürdürülebilirlik için sanayinin, üretimin ve ticaretin önemine vurgu yaparak, "Bu doğrultuda şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak, üretim, ihracat ve istihdamı destekleyecek her adımı çok değerli buluyor, şehrimiz ve ülkemiz için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz" dedi.

Finansman ve bankacılık yaklaşımları

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi konuşmasında küresel ticaretin savaşın gölgesinde darbe almaya devam ettiğini belirterek, "Sıkışan küresel ticaretin geleceği için anlaşmaya varılması ve Hürmüz Boğazı’nın yeniden güvenli bir şekilde geçişe açılması büyük önem taşıyor. Pandemi, savaşın bölgemize etkileri ve küresel krizlerle birlikte deprem felaketini yaşamış ve çok yorulan bölgemiz sanayisi için özel bir teşvik programına ihtiyaç duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Ünverdi, faiz oranlarının yüksek seyretmesi, finansmana erişim ve maliyetler konusundaki uzayan beklentilerin üreticiler üzerindeki baskıyı artırdığına dikkat çekti: "Dezenflasyon süreci devam ederken üreticinin elini güçlendirecek; üretim, ihracat ve istihdamın devamlılığını sağlayacak şekilde finansman kanalları devreye alınmalıdır. Ticari krediler zaten politika faizinin çok üstünde maliyetlenmekte olup, bankacılık sektörünün yaklaşımları nedeniyle finansmana erişimde güçlükler yaşanmaktadır. Reel sektör ve bankacılık sektörü birlikte yürüyen iki sektördür. Bu sebeple gerek kamu gerekse özel bankaların reel sektöre yapıcı bir yaklaşımda bulunmasını beklemekteyiz. Temkinli olmak adına işleyen sürece sekte vuracak yaklaşımlardan uzak durulmalıdır."

Ünverdi ayrıca bankaların uygulamalarına ilişkin pratik bir soruna işaret ederek, "Bankalar tarafından işletme sahiplerimize, mevcut kredilerini kapatmaları halinde yeniden kredi kullanabilecekleri bildirilmektedir ancak, firmalarımız krediyi kapattıktan sonra kredi verilmemektedir" uyarısında bulundu ve Gaziantep sanayisinin zorlukları aşacak güçte olduğunu vurguladı.

Gaziantep ihracat verileri

Meclis toplantısında Gaziantep’in ekonomik verileri de paylaşıldı. Ünverdi, "2026 yılı Nisan ayında 967 milyon 492 bin dolar ihracat gerçekleştirdik" bilgisini verdi. İhracatta en çok pazarların başında Irak ve ABD gelirken, sektör dağılımı şu şekilde aktarıldı: %35,7 ile tarımsal sanayi ve hububat ürünleri ilk sırada, %34,2 ile tekstil ürünleri ikinci, %13,4 ile kimya ve plastik ürünleri üçüncü sırada yer aldı.

Kapanış

Toplantı, katılımcıların görüş alışverişinde bulunmasının ardından dilek ve temennilerin paylaşılmasıyla sona erdi.

GSO MAYIS AYI MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

GSO MAYIS AYI MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

GSO MAYIS AYI MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.