Gram altın yeniden 7 bin liranın üzerinde, kuyumcular satışta hareketli

Gram altın dört ay sonra 7 bin TL'yi aştı. Ons yükselişi ve küresel gelişmeler fiyatları destekledi; iç piyasada kar satışı kuyumcularda hareket yarattı.

Yayın Tarihi: 21.08.2026 13:08
Güncelleme Tarihi: 21.08.2026 13:26

Gram altın yeniden 7 bin liranın üzerinde, kuyumcular satışta hareketli

Gram altın 4 ay sonra yeniden 7 bin TL seviyesini geçti

Haftanın son işlem gününde altın piyasasında yükseliş ön plana çıktı. Küresel piyasalarda ons altın 4 bin 600 dolara kadar yükselirken, gram altın yaklaşık dört ay sonra yeniden 7 bin TL sınırını aştı. Doların küresel bazda zayıflaması ve ABD Hazinesi’nin tahvil geri alım programını artırma kararı, fiyatlardaki yükselişi destekleyen temel etkenler olarak öne çıktı.

Piyasadaki tepki ve rakamlar:

Ağustos ayında gram altında görülen artış yüzde 12 civarında gerçekleşti. Ons tarafındaki değer kazancıyla birlikte çeyrek altın 11 bin 500 TL seviyesinin üzerine çıktı. Bu fiyatlamalar, hem yatırımcı hem de tasarruf sahiplerinin davranışlarını etkiledi; kısa vadeli dalgalanma beklentisiyle piyasada dikkat çekici bir hareketlilik ortaya çıktı.

Kuyumcularda gözlemler ve yatırımcı eğilimleri:

İç piyasada özellikle kar satışı amacıyla müşterilerin kuyumculara yöneldiği görüldü. Kuyumcu esnafı Oğuz Sayman, "Altın fiyatları yükselmeye başladığında halkımızda da bir hareketlilik oldu. Bu yükseliş trendini kaçırmak istemeyenler kar satışı için kuyumculara geldi. Satış yönünde bir hareketlilik olduğunu gözlemliyoruz." ifadelerini kullandı. Sayman, alım tarafında ise vatandaşların işçiliği az olan gram altın, sarrafiye ürünler ve işlemesi az bilezikleri tercih ettiğini belirtti.

Esnafın uyarısı, altın yatırımlarının kısa vadede iniş çıkışlara açık olduğuna dair oldu: "Bu seviyelerden altın alanlar da sabırlı olmalı. Kısa vadede altın iniş çıkışları fazla olabiliyor. Altın yatırımını uzun vadede düşünmek gerekiyor." Bu değerlendirmeler, yükselişin piyasada oluşturduğu kısa vadeli alım-satım hareketliliğini ve yatırımcı beklentilerini özetliyor.

GRAM ALTIN 4 AY SONRA YENİDEN 7 BİN LİRAYI AŞARKEN, YÜKSELİŞ KUYUMCULARDA HAREKETLİLİĞİ...

GRAM ALTIN 4 AY SONRA YENİDEN 7 BİN LİRAYI AŞARKEN, YÜKSELİŞ KUYUMCULARDA HAREKETLİLİĞİ ARTIRDI

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.