Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Gözlerinizi mutlaka kontrol edin! Eğer böyle görünüyorsa kanserin habercisi olabilir

Gözlerimiz dünyaya açılan pencerelerimizdir ve birçok kanser türüne dair ipuçlarını da gözlerimizdeki bu değişikliklerden anlayabiliriz. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 09.01.2024 21:14
Güncelleme Tarihi: 09.01.2024 21:14

Gözlerinizi mutlaka kontrol edin! Eğer böyle görünüyorsa kanserin habercisi olabilir

Erken teşhis ve uygun tedavi sayesinde birçok kanser türü tedavi edilebilmektedir. Erken teşhis için vücutta meydana gelen bazı değişiklikleri fark etmek ve takip etmek çok önemlidir. Sizde gözlerinizdeki bu değişikliklerin farkında iseniz dikkatli olmanızda ve bir hekime başvurmanızda fayda var demektir. Detaylar haberimizde...

su

GÖZDE YAŞANAN BU BELİRTİYE DİKKAT! AKCİĞER KANSERİNE İŞARET EDİYOR!

Akciğer kanseri başlangıcından ilerlemesine kadar semptomsuzdur ve metastaz yaptığında en ölümcül hastalıklardan biridir. Hastaların %40'ında metastaz görülür. Haberde "Akciğer kanseri hangi organlara yayılır?", "Metastaz belirtileri nelerdir?", "Metastaz için en tehlikeli bölgeler nerelerdir?" sorularına yanıt bulacaksınız.

Akciğer kanseri tanısı alan kişilerin en büyük korkusu hastalığın vücudun diğer bölgelerine yayılma riskidir. Bunun nedeni, bu tür kanser teşhisi konan kişilerin yaklaşık yüzde 40'ının metastaz geliştirmesidir. Bu şaşırtıcı derecede yüksek bir oran.

Metastazlar vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir, ancak vücudun bazı bölgeleri akciğer kanserinden daha yaygın olarak etkilenir.

KANSER METASTAZI NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

Kanser metastazı, bazı akciğer kanseri hücreleri parçalanıp orijinal tümörden kan dolaşımı veya lenfatik sistem yoluyla vücudun diğer bölgelerine gittiğinde ortaya çıkar. Başka bir deyişle, bu hücreler vücudun diğer uzak bölgelerinde yeni tümörler oluşturur.

Hastalığın en yaygın yayıldığı alanlar şunlardır:

Lenf düğümleri

Kemikler

Beyin

Karaciğer

Adrenal bezlerken;

Mideye,

Bağırsaklara,

Pankreasa,

Gözlere,

Cilde,

Böbreklere,

Dalağa ve

Memeye daha nadir yayılıyor.

HASTALIĞIN NE KADAR BÜYÜDÜĞÜNÜ EVRELER GÖSTERİYOR

Akciğer kanserinin evresi, akciğer kanserinin ne kadar ilerlemiş olduğunu ve yayılıp yayılmadığını gösterir. Örneğin, 2. evre kanser lokal olarak ilerlemiş kanser olarak kabul edilirken, 4. evre kanser vücudun uzak bölgelerine yayılmış metastatik kanser olarak kabul edilir. Uzmanlar, erken kanserin tedavi edilebileceğini ancak metastatik kanserin tedavi edilemeyeceğini, yalnızca tedavi edilebileceğini söylüyor.

Çoğu akciğer kanseri ilk önce büyük hava yollarının içindeki veya çevresindeki lenf düğümlerine yayılır. Lenf düğümleri vücutta yabancı maddeleri yakalayan ve filtreleyen küçük organlardır. Yalnızca yakındaki lenf düğümlerine yayılan kanser metastatik olarak kabul edilmez, ancak yakındaki lenf düğümlerine lokal yayılım, hastalığın ikinci aşamasında, hastaların semptom göstermeyebileceği dönemde meydana gelir ve bu sıklıkla olur.

Tedavi edilmezse kanser uzak lenf düğümlerine veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve kanser hücreleri topaklar oluşturacak şekilde birikebilir.

KEMİK METASTAZI EN CİDDİSİ

Küçük hücreli dışı akciğer kanserinin en ciddi komplikasyonlarından biri kemik metastazıdır. İlerlemiş akciğer kanseri hastalarının yaklaşık %30-40'ında kemik metastazı gelişir. Metastazların sıklıkla meydana geldiği vücudun kemikleri şunlardır:

Omurga

Leğen kemiği

Üst kol kemiği

Bacak kemikleri

El kemikleri

Akciğer kanserinden kaynaklanan kemik metastazlarının en sık görülen semptomları, yavaş yavaş başlayan, çekilme hissi veren ve giderek kötüleşen ağrıdır. Kandaki yüksek kalsiyum seviyeleri aynı zamanda kafa karışıklığı, kas zayıflığı ve iştah kaybı gibi semptomlara da neden olabilir.

BEYNE YAYILMA EĞİLİMİ OLDUKÇA YÜKSEK

Akciğer kanserinin beyne metastaz yapma eğilimi diğer kanserlere göre daha fazladır. Vakaların yaklaşık %40'ında beyne metastaz gelişir.

İstatistiklere göre, beyne metastaz yapan akciğer kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 44'ü bilinç bulanıklığı, epileptik nöbetler, mide bulantısı ve kusma ile birlikte baş ağrıları, hafıza kaybı, görme kaybı ve vücudun bir tarafında uyuşukluk veya güçsüzlükten yakınıyor.

KARACİĞER METASTAZI BELİRTİLERİ

Akciğer kanseri hastalarının yaklaşık %30-50'sinde karaciğer metastazı gelişir. Karaciğer metastazı olan birçok insanda iştahsızlık, bacaklarda şişme, kilo kaybı, kaşıntı ve sarılık görülür.

METASTATİK AKCİĞER KANSERİ TEDAVİSİ

Her hastanın ihtiyaç duyduğu tedavi. Bu yaş, genel sağlık durumu, kanserin vücutta yayıldığı yer ve kanserin moleküler profili gibi benzersiz faktörlere bağlıdır. Tedavinin amacı hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve semptomları azaltmaktır.

Genel olarak metastatik akciğer kanseri için tercih edilen tedaviler şunlardır:

KEMOTERAPİ: Kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatmak için kullanılır.

İMMÜNOTERAPİ: Vücudun kanserle savaşmasına yardımcı olmak

HEDEFLİ İLAÇ TEDAVİSİ: Kanser hücrelerindeki mutasyonları hedeflemek

İŞTE AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Hastalık ilerledikçe akciğer kanseri belirtileri gelişir. Karşılaşılan en yaygın belirtiler şunlardır:

Zamanla kötüleşme eğilimi gösteren inatçı öksürük

Göğüs ağrısı

Islık sesi

Omuz ağrısı

Yoğun ve açıklanamayan yorgunluk

Kanlı öksürük

Nefes almada zorluk ve nefes darlığı

Ses kısıklığı

Bir gözde küçük gözbebeği, göz kapağının sarkması ve yüzün o tarafında çok az terleme veya hiç terleme olmaması

İştah kaybı

Açıklanamayan kilo kaybı

Yüz, boyun, kollar veya üst göğsün şişmesi