Gorkha'da heyelan sonrası Budhi Gandaki taşkını köyleri vurdu

Gorkha'nın Chumnubri köyünde heyelanla taşan Budhi Gandaki Nehri çok sayıda evi ve iki asma köprüyü sürükledi; 5 kişi kayıp, 49 kişi kurtarıldı.

Yayın Tarihi: 11.10.2026 17:08
Güncelleme Tarihi: 11.10.2026 17:08

Gorkha'da heyelan sonrası Budhi Gandaki taşkını köyleri vurdu

Budhi Gandaki taşkını kısa bilanço

Nepal’in orta kesimindeki Gorkha bölgesine bağlı Chumnubri köyünde meydana gelen heyelan, Budhi Gandaki Nehri’nin taşmasına yol açtı. Sel dalgası çok sayıda evi ve iki asma köprüyü sürüklerken yetkililer şu ana kadar 5 kişiyle iletişim kurulamadığını, 49 kişinin ise kurtarıldığını bildirdi.

Hasar ve yerel çağrı

Olayda evlerin ve altyapının zarar gördüğü, iki asma köprünün akıntıyla sürüklendiği aktarılıyor. Nepal Ulusal Afet Ajansı selin ardından risk altındaki bölgelerde yaşayanların zamanında güvenli yerlere taşınmasına yardımcı olunması ve gerekirse arama-kurtarma çalışmalarına destek verilmesi çağrısında bulundu.

Arama-kurtarma ve bağlam

Nepal ordusu tarafından yürütülen kurtarma operasyonlarında toplam 49 kişinin güvenli alanlara taşındığı, kurtarılanlar arasında yabancı uyruklu bir kişinin de bulunduğu bildirildi; bu kişinin vatandaşı olduğu ülke açıklanmadı. Olay, Budhi Gandaki’nin Trishuli Nehri’nin bir kolu olması bağlamında değerlendiriliyor. Trishuli’nin başka bir kolunda ağustos ayında yaşanan buzulu çökmesi kaynaklı büyük selde ise yaklaşık 1.457 kişi hayatını kaybetmiş ve binlerce kişi hâlâ kayıp olarak bildirilmişti.

Yetkililer, sel riski bulunan bölgelerde yaşayanların uyarılara uymaya devam etmesi ve ihtiyaç duyulan durumlarda yerel kurtarma ekipleriyle iş birliği yapılması gerektiğini vurguluyor.

Nepal’in Gorkha bölgesinde heyelan sonrası meydana gelen sel çok sayıda evi ve köprüyü...

Nepal’in Gorkha bölgesinde heyelan sonrası meydana gelen sel çok sayıda evi ve köprüyü sürüklerken, 5 kişi kayboldu, 49 kişi kurtarıldı.

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.