Görevdeki fetvalar suçlamalara dönüştü: eski başmüftü Ahmed Hassun müebbet hapse çarptırıldı

Şam 4. Ceza Mahkemesi, eski başmüftü Ahmed Hassun'u varil bombalarını meşrulaştırma, şiddeti teşvik ve insanlığa karşı suçlardan müebbet hapse mahkûm etti.

Yayın Tarihi: 24.08.2026 13:24
Güncelleme Tarihi: 24.08.2026 13:24

Görevdeki fetvalar suçlamalara dönüştü: eski başmüftü Ahmed Hassun müebbet hapse çarptırıldı

Görevdeki fetvalar suçlamalara dönüştü: eski başmüftü Ahmed Hassun müebbet hapse çarptırıldı

Şam'da görülen davada, devrik Esad rejiminin eski Başmüftüsü Ahmed Hassun hakkında mahkeme kararını açıkladı. 4. Ceza Mahkemesi Hassun’u, sivil bölgeleri hedef alan saldırıları meşrulaştırmak, şiddeti teşvik etmek ve insanlığa karşı suç işlemekle suçlu bularak müebbet hapis cezasına hükmetti.

Mahkemenin gerekçesi:

Mahkeme Başkanı Hakim Fahreddin el-Eriyan, karar duruşmasında soruşturma ve delillerin, Fetva Dairesi başta olmak üzere resmi dini kurumların rejim döneminde askeri ve güvenlik operasyonlarına dini kılıf sağlamak ve katliamları meşrulaştırmak amacıyla kullanıldığını ortaya koyduğunu bildirdi. Kararda, Hassun’un varil bombalarının kullanımı başta olmak üzere ağır yıkıma yol açan operasyonları dini ifadelerle meşrulaştırdığı belirtiliyor.

Mahkeme ayrıca, Hassun’un askeri oluşumlardan biri olan Kudüs Tugayı komuta kademesi ve mensuplarına düzenli finansal destek sağladığının tespit edildiğini kaydetti. Duruşmada, Ulusal Geçiş Dönemi Adalet Komisyonu üyeleri ile uluslararası hukuk ve insan hakları örgütleri temsilcileri hazır bulundu ve yargılama sürecinin altıncı oturumunda karar verildi.

Maddi yaptırımlar ve yargı süreci:

Mahkeme, Hassun’un şahsi taşınır ve taşınmaz tüm mal varlıklarına el konulmasına ve bu varlıkların kamu hazinesine devredilmesine hükmetti. Karar, Şam yönetiminin devrilen rejim dönemindeki üst düzey isimlere yönelik soruşturmalarını sürdürdüğünü gösteriyor.

Yargılama metni, dini kurumların devlet şiddetini meşrulaştırmak için kullanıldığı bulgusunu vurgularken, verilen ceza ve mal varlığına el koyma tedbirleri, suçlamaların hem cezai hem de ekonomik yaptırımlarla karşılandığını ortaya koydu. Süreç, eski rejim sorumlularının hesap vermesi yönündeki adımların bir parçası olarak değerlendirilmekte.

Suriye'de devrik Esad rejiminin eski Başmüftüsü Ahmed Hassun, şiddeti teşvik etmek, sivil...

Suriye'de devrik Esad rejiminin eski Başmüftüsü Ahmed Hassun, şiddeti teşvik etmek, sivil bölgeleri hedef alan varil bombalarının kullanımını meşrulaştırmak ve insanlığa karşı suç işlemek suçlamalarıyla müebbet hapse mahkum edildi.

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!