Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Google’ın eski çalışanları tarafından kurulan yapay zekâ şirketi kanserli tümörler için veri analizinin iyileştirilmesini araştıracak!

Yaşam bilimleri alanında yeni bir yapay zekâ şirketi olan Bioptimus’un çalışma alanının hastalar için yeni biyo proteinlerin sentezlenmesi ve kanserli tümörler için veri analizinin iyileştirilmesi olduğu öğrenildi.

Yayın Tarihi: 20.02.2024 17:01
Güncelleme Tarihi: 20.02.2024 17:01

Google’ın eski çalışanları tarafından kurulan yapay zekâ şirketi kanserli tümörler için veri analizinin iyileştirilmesini araştıracak!

2023 yılında kurulan Bioptimus, Google'da eski bir araştırma bilimcisi olan ve yakın zamanda Fransız sağlık yapay zekâ şirketi Owkin'de Ar-Ge müdürü olan Jean-Philippe Vert'in fikri olduğu öğrenildi. Vert, yaptığı açıklamada, şirketin yapay zekânın biyolojik bilimlerdeki muazzam potansiyelinden yararlanmak için kurulduğunu söyledi.

Vert, "Yapay zekâ konusunda şu anda çok özel bir şey var. Büyük resme baktığımızda, yaşam bilimleri ve biyoloji gibi çok büyük miktarda veriye sahip biyomedikal alanlarda inovasyonu hızlandırmak istiyoruz. Yapay zekâ, tüm bunları hızlandırmak için ana yaklaşım olarak görülüyor ki iki yıl önce durum böyle değildi ve sektör buna hazır” dedi.

Bioptimus, OpenAI’ın yapay zekâ modeli ChatGPT gibi hizmetler tarafından kullanılan büyük dil modellerine (LLM) benzer temel modeller oluşturacak. Fakat şirket internetten metin verileri üzerinde eğitim yapmak yerine bilimsel verileri kullanacak.

Bioptimus CTO'su Rolophe Jenatton, metin verilerinin aksine, bilimsel araştırmaların genellikle silolara ayrıldığını, bu nedenle şirketin konsorsiyumlardan, Owkin aracılığıyla veya araştırma kurumlarından araştırma elde etmenin yanı sıra kamuya açık ve açık kaynak verilerine bakacağını açıkladı.

yapay zeka

35 MİLYON DOLAR FON TOPLADI

Şirketin çalışma alanları arasında örneğin hastalar için yeni biyo proteinlerin sentezlenmesi ve kanserli tümörler için veri analizinin iyileştirilmesi yer alacak.

Şirket, Bpifrance Large Venture, Frst.vc, Cathay Innovation, Headline, Hummingbird, NJF Capital ve Top Harvest Capital gibi fonların yanı sıra Sofinnova Partners liderliğindeki bir turda 35 milyon dolar fon topladı.

Vert'in eski işvereni Owkin, teknoloji girişimcisi ve yatırımcı Xavier Niel gibi şirketin yatırımcısı ve ortağı olduğu öğrenildi.

Kaynak yaratma çalışmaları 2023 yazından hemen sonra başladı ve birkaç ay sürdü. Vert, "Sermaye toplamak asla kolay değildir ama çok da kötü değildi. Sektör bu teknolojiye hazır ve çok az oyuncu bu kalitede bir ekibi, uzmanlığı ve veriye erişimi bir araya getirebilir” diye konuştu.

Jean-Philippe Vert, Bioptimus'un finansmanının hesaplama gücü satın alma ve modelleri için verilere erişimin yanı sıra işe alımlara da gideceğini ve şirketin yıl sonuna kadar yaklaşık 20 personele ulaşmasının beklendiğini kaydetti.