GÖKKURT Takımı Teknofest 2025'te Türkiye ikincisi oldu
Zonguldak’ın Devrek ilçesindeki Devrek Anadolu Lisesi bünyesinde 2020 yılında kurulan GÖKKURT İnsansız Hava Araçları Takımı, Teknofest 2025 sürecinde elde ettiği derecenin ardından çalışmalarını yeni başarılara hazırlamak üzere yoğunlaştırdı.
Yarışma süreci ve elde edilen sonuçlar
GÖKKURT, Teknofest 2025 İnsansız Hava Araçları Yarışmasında finale kalan 19 takım arasında yer aldı. Yarışma sürecinde hazırladıkları Proje Sunum Raporu ile TÜBİTAK desteği almaya hak kazanan ekip, kendi üretimleri olan İHA'nın tüm test aşamalarını başarıyla tamamladı ve projelerini 17-21 Eylül 2025 tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen Teknofest'te sergiledi.
Takım, sabit kanat kategorisinde elde edilen Türkiye ikinciliğini bir varış noktası olarak değil, yeni bir başlangıç olarak değerlendiriyor. Ekip, teknik altyapıyı geliştirmek, üretim süreçlerini hızlandırmak ve yarışmalarda daha güçlü projelerle yer almak için çalışmalarını sürdürüyor.
Danışman öğretmenin değerlendirmesi
Danışman öğretmen Burak Demirci, sürecin uzun soluklu bir emek olduğunu vurguladı ve takımın yolculuğunu şöyle özetledi:
GÖKKURT takımı 2020 yılında kuruldu. İlk yıllarda finale kalamadık, sonrasında 17'ncilik, ardından 5'incilik geldi. Bir süre ara vermek zorunda kaldık ama bu yıl tekrar yarışmaya döndük. Geçmişten gelen bilgi birikimi ve öğrencilerimin özverili çalışmasıyla önemli bir sonuç elde ettik. Bu süreç bize şunu gösterdi: imkânlar sınırlı olsa bile çalışarak, isteyerek ve vazgeçmeyerek ciddi sonuçlar alınabiliyor.
Demirci, asıl kazanımın derece değil, öğrencilerin edindiği deneyim olduğuna dikkat çekerek, Devrek gibi küçük bir ilçede okuyan öğrencilerin normal şartlarda kolay kolay yaşayamayacakları bir mühendislik ve teknoloji deneyimi edindiğini, özgüven kazandıklarını ve bunun üniversite hayatlarına ve meslek yolculuklarına ciddi katkı sağlayacağını belirtti.
Takım pilotunun gözlemleri ve teknik veriler
Takım pilotu Alper Sarsık, yarışmanın ekip için değerini ve teknik verileri şu ifadelerle aktardı:
Bundan sonra tekrar katılmayı planlıyoruz. Uçağımız için prototip üretmeye çalışıyoruz. Yarışmaya katılmak bizim için müthiş bir deneyimdi; oradaki ortamı görmek çok iyiydi. Liseler arasıydı, uluslararası İHA yarışmalarına katılanları da görmüştük; oradaki heyecan farklıydı.
İHA'mızın stall hızı 9 m/s, uçuş hızı maksimum 25 km/s. İHA'mızda 200 gram yükler bıraktık. Birinci yükümüz 2 m çapındaki dairede 47 cm'ye düştü. İkinci yükümüz ise 10 m çapındaki dairede 1.47 m'ye düştü. Projeyi yaklaşık 6-7 ay içinde tamamladık; yaz tatilinde sürekli okula giderek üretim ve test çalışmaları yaptık.
Sarsık, yarışmada teknik bir hata nedeniyle 10 puan ceza aldıklarını ve bunun ikinciliğe yol açtığını belirtti. Buna rağmen ikinci olmanın ekip için büyük bir başarı olduğunu ve takımın bundan büyük motivasyon aldığını söyledi.
Takım yapısı ve gelecek hedefleri
GÖKKURT Takımı, danışman öğretmen Burak Demirci ile öğrenciler Kerem Gebeş, Asya Karabürme, Tuğsem Erva Çibasmaz, Muhammed Enes Tor ve Alper Sarsık'tan oluşuyor. Ekip, yarışma deneyimini daha ileri teknoloji projelerine dönüştürmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Takımın öncelikli hedefleri arasında teknik altyapının güçlendirilmesi, üretim süreçlerinin verimlendirilmesi ve gelecekteki yarışmalara daha iddialı projelerle katılmak yer alıyor.
GÖKKURT ile Türkiye ikincisi olan gençler, projelerini daha ileriye taşımayı hedefliyor