Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

GlobalFoundries, yapay zekâ ve diğer alanlar için 1.5 milyar dolarlık fon topladı!

1.5 milyar dolar fon desteği alan GlobalFoundries, bu fonu otomotiv, havacılık ve yapay zekâ endüstrilerine yönelik yarı iletken üretimine destek vermek amacıyla kullanacak.

Yayın Tarihi: 20.02.2024 10:03
Güncelleme Tarihi: 20.02.2024 10:03

GlobalFoundries, yapay zekâ ve diğer alanlar için 1.5 milyar dolarlık fon topladı!

ABD yönetimi, CHIPS Yasası kapsamında yarı iletken üretimine destek vermek amacıyla GlobalFoundries'e 1,5 milyar dolarlık fon sağlıyor. 2009'da AMD'den ayrılan ve CHIPS Program Ofisi'nden 1,6 milyar dolarlık krediye de erişimi bulunan firma, bu fonu üç proje arasında paylaştıracak.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada öncelikle GlobalFoundries'in Malta, New York'ta yeni bir üretim tesisi kuracağı ve burada "şu anda ABD'de bulunmayan yüksek değerli teknolojiler" üretmeyi hedeflediği belirtildi. GlobalFoundries, tesisi otomotiv, havacılık, savunma ve yapay zekâ endüstrileri de dahil olmak üzere bir dizi sektör ve uygulama için çip üretmek üzere kullanacağını söylüyor. İnşaatın 2025’te start alacağı öngörülüyor.

Ardından GlobalFoundries, otomobil ve kamyonlarda kullanılmak üzere daha çok yarı iletken üretmek için Singapur ve Almanya'daki tesislerinden teknoloji alarak Malta'daki mevcut tesisini büyükmeyi düşünüyor. Yeni fabrika ile birlikte bu büyüme, GlobalFoundries'in gelecek 10 yıl içinde Malta kampüsünün kapasitesini 3 katına yükseltmesine imkân verecek. Her iki projenin bütün adımları tamamlandığında GlobalFoundries, tesisler genelinde üretimi senede bir milyona çıkarmayı planlıyor.

yapay zeka

TESİSLERE 12 MİLYAR DOLARI AŞKIN YATIRIM YAPILACAK

Son olarak, kalan finansman Burlington, Vermont'taki hâlihazırdaki bir fabrikanın modernizasyonuna harcanacak. Hedef, elektrikli otomobiller, akıllı telefonlar, elektrik şebekesi ve diğer kilit teknolojiler konusunda silikon yarı iletkenler üzerinde yeni nesil galyum nitrürün yüksek hacimli üretimini yapabilen ilk Amerikan tesisini inşa etmek. Tesis tümüyle karbonsuz enerji kullanacak ve tesis bünyesindeki bir güneş enerjisi sistemi yıllık enerji ihtiyacının yüzde dokuzunu karşılayacak.

GlobalFoundries, kamu-özel sektör paydaşları vasıtasıyla gelecek on seneden fazla bir sürede bu tesislere 12 milyar dolardan fazla yatırım gerçekleştirmeyi öngörüyor. New York, ayrıca Malta projelerini 575 milyon dolarlık performansa dayalı Yeşil CHIPS vergi kredileriyle desteklerken, New York Enerji Kurumu da minimum 30 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiriyor.