DOLAR
42,73 -0,03%
EURO
50,16 0,06%
ALTIN
5.940,04 0,34%
BITCOIN
3.725.660,84 -1,29%

Giresun Yavuzkemal'de tarihi su değirmenleri yenilendi; mısır unu halkın hizmetinde

Giresun Yavuzkemal'de belediye onarımlarıyla tarihi su değirmenleri yeniden açıldı. Halk kendi imkanlarıyla mısır öğütüyor; ürünler evde tüketiliyor ve gurbetteki yakınlara gönderiliyor.

Yayın Tarihi: 18.12.2025 12:41
Güncelleme Tarihi: 18.12.2025 12:59

Giresun Yavuzkemal'de tarihi su değirmenleri yenilendi; mısır unu halkın hizmetinde

Yavuzkemal'de tarihi su değirmenleri yeniden faaliyete geçti

Giresun'un Yavuzkemal Beldesi'ndeki tarihi su değirmenleri, belediye tarafından yapılan bakım ve onarım çalışmalarının ardından yeniden halkın kullanımına açıldı. Hakçı ya da değirmencinin bulunmadığı değirmenlere yöre sakinleri kendi imkânlarıyla gelerek mısır öğütüyor; öğütülen ürünler hem evlerde tüketiliyor hem de gurbette yaşayan çocuklara gönderiliyor.

Onarım çalışmaları ve kültürel koruma

Yavuzkemal Belde Belediye Başkanı Adem Önal, değirmenlerin korunmasının bir kültürel sorumluluk olduğunu vurguluyor. Önal, "Beldede bulunan değirmenler hem üretime hem de geleneklerin sürdürülmesine katkı sunuyor.Beldemizde bulunan tarihi değirmenlerin bakım ve onarımlarını yaparak yaşatıyoruz. Halkımızın arazilerinde ürettiği mısırı burada öğütülüyor, ekmek yapılıyor. Eskiden beldemizde iki değirmen varmış. Bunlardan biri 1965 yılında yaşanan selde zarar görmüş. Şu anda kullanılan değirmen 'Çiftçiler Değirmeni' olarak biliniyor. Geçtiğimiz yıllarda bakım ve onarımını vatandaşlarımızla birlikte yaptık. Bugün hala farklı köy ve mahallelerden gelen vatandaşlarımız burada ürünlerini öğütüyor" dedi.

Günlük kullanım, göç ve yöresel üretim

Beldede yaşayan Elmas Dağ, değirmenlerin geçmişte daha yoğun kullanıldığını belirterek yerel üretimin ve tüketimin değişen demografik yapıyla etkilenmesini anlattı: "Ben burada doğup büyüdüm. Eskiden bu değirmenlerde çok yoğunluk olurdu, mısır çok ekilirdi, ekmek yapılırdı. Şimdi eskisi gibi değil. İnsanlar azaldı, üretim de azaldı. Benim torunlarım, çocuklarım bu memlekette yaşamıyor; kimi İstanbul’da, kimi Bursa’da. Yanımda kimse yok. Burada öğüttüğüm mısırı yapıyorum, ihtiyacı kadarını onlara gönderiyorum. Zaman zaman yanıma geliyorlar ama çoğu gurbette."

Değirmenlerin onarımı ve tekrar hizmete açılması, hem kırsal üretimin sürdürülebilirliğine katkı sağlıyor hem de göçle azalan nüfusun geride bıraktığı kültürel pratiklerin korunmasına destek veriyor. Yerel halkın ortak kullanımına açılan bu mekanlar, hem günlük gıda ihtiyacını karşılıyor hem de aile bağlarının korunmasına aracı oluyor.

YÖRE HALKI, HAKÇI YA DA DEĞİRMENCİNİN BULUNMADIĞI DEĞİRMENLERE KENDİ İMKANLARIYLA GELEREK MISIR...

YÖRE HALKI, HAKÇI YA DA DEĞİRMENCİNİN BULUNMADIĞI DEĞİRMENLERE KENDİ İMKANLARIYLA GELEREK MISIR, ÖĞÜTÜYOR. ÖĞÜTÜLEN ÜRÜNLER HEM EVLERDE TÜKETİLİYOR HEM DE GURBETTE YAŞAYAN ÇOCUKLARA GÖNDERİLİYOR.

YÖRE HALKI, HAKÇI YA DA DEĞİRMENCİNİN BULUNMADIĞI DEĞİRMENLERE KENDİ İMKANLARIYLA GELEREK MISIR...

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.