Gıda İşletmecileri için Yeni Hijyen Kuralları Belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda işletmecilerinin hijyen gerekliliklerine dair kuralları güncelledi.

Yayın Tarihi: 13.02.2025 12:06
Güncelleme Tarihi: 13.02.2025 12:06

Gıda İşletmecileri için Yeni Hijyen Kuralları Belirlendi

Gıda işletmecilerinin mikrobiyolojik kriterler ile genel ve özel hijyen gerekliliklerine uyması gereken kurallar yeniden belirlendi. Türkiye'de, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlıktan alınan bilgilere göre, bu yönetmelikteki kriterler, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyum sağlamak amacıyla güncellendi. Güncellemeler, AB'nin ithal ürünler de dahil olmak üzere mikrobiyolojik limit belirlediği ve Türkiye'nin ihracatını etkileyen unsurları kapsamaktadır.

Söz konusu değişikliklerle, gıda güvenilirliğinin sağlanması ve tüketici sağlığının korunması amaçlanmakta ve özellikle Türkiye'de yaygın tüketimi olan, gıda güvenilirliği riski taşıyan ürün grupları üzerinde yoğunlaşılmaktadır. Bu ürün gruplarında tespit edilen mikroorganizmalar için yeni kriterler belirlenmiştir.

Bazı gıda ürünlerinde yalnızca indikatör mikroorganizma olarak kullanılan bakteri grupları güncellenerek, bu grupların yerine patojen mikroorganizmalar eklenmiştir. Bu değişiklikler ile birlikte bakterilerin limitleri de yeniden gözden geçirilmiştir.

Avrupa Birliği'nden alınan Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi (RASFF) bildirimleri doğrultusunda, helva, pekmez, lokum, baklava ve diğer şerbetli tatlılar ile ezme, cezerye, fındık ve fıstık ezmeleri, şekerlemeler ve tatlı soslar gibi ürün gruplarına, ihracatı olumsuz etkileyebileceğinden patojen mikroorganizma olan salmonella dahil edilerek, yeni limitler belirlenmiştir.

Ayrıca, 29 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.