Mardin'de gençlerle buluşma
Mardin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) başkan adayı ve Mardin 1969 Spor Asbaşkanı Veysi Duyan, kentin farklı disiplinlerden genç profesyonelleri, akademisyenleri, girişimcileri ve öğrencileriyle akşam buluşmasında bir araya geldi. Toplantı, mimarlardan tıp fakültesi öğrencilerine, grafik tasarımcılardan imalat sektöründeki üreticilere kadar geniş bir katılımla gerçekleşti.
Gençlik vizyonu:
Geleneksel protokol konuşmalarından uzak, doğrudan dinlemeye ve interaktif diyaloğa dayanan bir format tercih eden Duyan, toplantıda en önemli sorunlardan biri olarak genç beyin göçüne dikkat çekti. Duyan, 'Biz gençlerimizin iş bulmak, bir gelecek kurmak için ailesini ve doğduğu memleketi bırakıp başka şehirlere gitmek zorunda kalmasını istemiyoruz. Elbette isteyen gidebilir ancak mesele mecbur kalmamaktır' ifadelerini kullandı. Amaç, Mardin'de kalmanın bir mecburiyet değil, tercih edilmesi gereken bir seçenek haline gelmesi olarak özetlendi.
Girişimcilik ve markalaşma:
Fikri olan fakat sermayesi bulunmayan gençlere yönelik somut destekler sunma taahhüdünde bulunan Duyan, Genç Girişimci Fonu müjdesini yineledi ve fonun yanı sıra tecrübeli iş insanlarıyla mentörlük eşleştirmelerinin sağlanacağını belirtti. İmalat sektöründeki çöp konteynırı üreticilerinden çini ve el sanatlarıyla uğraşan kadın girişimcilere kadar tüm üreticilerin yararlanacağı Mardin Premium markalaşma projesi ve MTSO Global ihracat ağı gündeme alındı.
Kadın istihdamı ve kooperatifler:
Toplantıda kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, kooperatif danışmanlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve kadınların mimarlık/mühendislik dâhil her alanda aktif yer almasının teşvik edilmesi vurgulandı. Bu kapsamda KOSGEB ve TKDK danışmanlık hizmetlerinin oda tarafından ücretsiz sağlanacağı bildirildi.
Üniversite iş birliği ve altyapı talepleri:
Tıp, moleküler biyoloji, beden eğitimi ve siyaset bilimi gibi çeşitli alanlardan gelen akademisyen ve öğrencilerin ulaşımdan staj imkânlarına, laboratuvar cihazı altyapısından sosyal projelere kadar sıraladığı talepler için üniversite yönetimiyle TSO arasında doğrudan temas mekanizması kurulacağı açıklandı. Amaç, sahadaki ihtiyaçlarla eğitim kurumlarının kaynaklarını daha hızlı eşleştirmek.
Dijital dönüşüm ve gençlerin rolü:
Duyan, dünyanın hızla dijitalleştiğine dikkat çekerek gençlerin bu dönüşümün merkezinde yer alması gerektiğini vurguladı. KOSGEB, DİKA ve AB fonlarından gençlerin habersiz kalmaması için bilgilendirme ve başvuru desteği sağlanacağını, başlangıç maliyetlerini düşürmek adına ortak atölye ve teknoloji imkânlarının gençlerin hizmetine sunulacağını söyledi.
Toplantı, gençlerin taleplerinin doğrudan not alındığı, karşılıklı öneri ve yol haritalarının masaya yatırıldığı bir oturum olarak tamamlandı. Duyan, 'Bugün buraya sadece anlatmaya değil, sizleri dinlemeye geldik' diyerek katılımcı yaklaşımı yeniden teyit etti.
MARDİN TİCARET VE SANAYİ ODASI (MTSO) BAŞKAN ADAYI VE MARDİN 1969 SPOR ASBAŞKANI VEYSİ DUYAN, KENTİN FARKLI DİSİPLİNLERDEN GENÇ PROFESYONELLERİ, AKADEMİSYENLERİ, GİRİŞİMCİLERİ VE ÖĞRENCİLERİYLE AKŞAM BULUŞMASINDA BİR ARAYA GELDİ.