DOLAR
42,8 -0,19%
EURO
50,18 -0,14%
ALTIN
5.951,2 0,12%
BITCOIN
3.649.224 -0,54%

Gelenekten Geleceğe Trabzon Mutfağı Kitabı Yayınlandı

Doç. Dr. Mehmet Akif Şen'in kaleme aldığı 'Gelenekten Geleceğe Trabzon Mutfağı' kitabı, Trabzon'un gastronomi lezzetlerini tanıtıyor.

Yayın Tarihi: 21.12.2024 14:17
Güncelleme Tarihi: 21.12.2024 15:20

Gelenekten Geleceğe Trabzon Mutfağı Kitabı Yayınlandı

Trabzon Mutfağına Yeni Bir Bakış

Trabzonlu akademisyen Doç. Dr. Mehmet Akif Şen, iki yılı aşkın süren titiz bir çalışmanın ardından "Gelenekten Geleceğe Trabzon Mutfağı" adlı iki ciltlik kitabını yayına hazırladı. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi olan Şen, Ocak 2022 itibarıyla Trabzon'un 18 ilçesinde gerçekleştirdiği araştırmalarda, 437 kişiyle görüşerek 148 yemek tarifi derledi.

Kitabın İçeriği ve Amaçları

Kitap, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla basılan 680 sayfadan oluşuyor ve Trabzon mutfağının unutulmuş lezzetlerini gün yüzüne çıkararak gastronomi turizmine katkı sağlamayı amaçlıyor. Şen, "Trabzon'da coğrafi işaret alması gereken çok fazla ürün var. Bunları kitabımızı temel alarak hayata geçirmek ve çoğaltmak gerekiyor. Coğrafi işaretler, yöre halkının ekonomik kalkınması için kritik önemde" diye belirtti.

Büyük Ödül ve Gelecek Hedefleri

Doç. Dr. Şen, kitabın ilk baskısının Eylül 2024'te 2 bin adet olarak yapıldığını duyurdu. Ayrıca, eserinin 'Gourmand World Cookbook Awards' ödüllerinde gıda turizmi kategorisinde finale kaldığını ve sonuçların Haziran 2025'te Portekiz'de açıklanacağını ifade etti. Şen, "Umarım Trabzon mutfağı ile şehrimize bir ödül kazandırmış oluruz" dedi.

Yöresel Lezzetler ve Günlüktüm

Kitapta, Akçaabat ilçesine bağlı Darıca Mahallesi'nde yaşayan 69 yaşındaki Fedai Turhan'ın tariflerine de yer verilmekte. Turhan, "Mehmet Akif Şen hocamız buraya çok geldi, gitti. Ne mutlu bize ki bir şeyler öğretebildiysek, bu beni çok mutlu etti" diyerek, çalışmaya katkı sağlamak adına duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kitabın Ciltleri ve İçerikleri

Şen'in "Gelenekten Geleceğe Trabzon Mutfağı" adlı eserinin ciltleri Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları tarafından yayımlandı. Birinci ciltte Trabzon'un tarihi ve coğrafi özellikleri, tarımsal üretim bilgileri, geleneksel gıda muhafaza yöntemleri, pide ve ekmek tarifleriyle birlikte kültürel değerler ele alınıyor. İkinci ciltte ise çorba, pilav, hamur işleri, tatlılar ve ana yemek tarifleri ile yabani ot ve mantarların kullanıldığı tarifler yer alıyor.

Trabzonlu akademisyen Doç. Dr. Mehmet Akif Şen, iki yılı aşkın süren çalışmanın ardından...

Trabzonlu akademisyen Doç. Dr. Mehmet Akif Şen, iki yılı aşkın süren çalışmanın ardından "Gelenekten Geleceğe Trabzon Mutfağı" adlı iki ciltlik kitap yayımladı. Doç. Dr. Mehmet Akif Şen, AA muhabirine, açıklamalarda bulundu.

Trabzonlu akademisyen Doç. Dr. Mehmet Akif Şen, iki yılı aşkın süren çalışmanın ardından...

Trabzonlu akademisyen Doç. Dr. Mehmet Akif Şen, iki yılı aşkın süren çalışmanın ardından "Gelenekten Geleceğe Trabzon Mutfağı" adlı iki ciltlik kitap yayımladı. Doç. Dr. Mehmet Akif Şen, AA muhabirine, açıklamalarda bulundu.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı