DOLAR
42,6 -0,04%
EURO
49,61 -0,09%
ALTIN
5.743,03 0,36%
BITCOIN
3.932.472,78 0,78%

Geç gelen kış Denizli balık halinde yağlanmayı engelledi; sardalya, hamsi ve istavrit öne çıktı

Denizli balık halinde sardalya, hamsi ve istavrit tercih ediliyor; geç kış nedeniyle palamut ve çinekop yağlanmadı, tedarik İzmir, Karadeniz, Bursa ve Bandırma'dan yapılıyor.

Yayın Tarihi: 10.12.2025 12:58
Güncelleme Tarihi: 10.12.2025 12:58

Geç gelen kış Denizli balık halinde yağlanmayı engelledi; sardalya, hamsi ve istavrit öne çıktı

Geç gelen kış Denizli balık halindeki tercihlerde fark yarattı

DENİZLİ (İHA) – Denizli balık halinde en çok tercih edilen türler sardalya, hamsi ve istavrit olurken, geç gelen kış nedeniyle balıklarda yağlanmanın olmadığı belirtildi.

Tüketici tercihi ve fiyat aralığı

Piyasada daha çok küçük ve ekonomik balıkların talep gördüğünü belirten balık hali esnaflarından Kemal Ercan, şu anda en çok sardalya, hamsi ve istavrit türlerinin talep gördüğünü söyledi. Sezonu olmasına rağmen palamut ile çinekopun bu sene olmadığına dikkat çeken Ercan, bu türlerin birkaç yılda bir bol olduğunu, geçen yıl bolluk olmasına karşın bu yıl olmadığını aktardı.

Ercan, tüketicilerin genelde çipura ve levrek yerine ekonomik tercihlere yöneldiğini, vatandaşların sardalya ve hamsiye daha çok rağbet ettiğini belirtti. Balık fiyatlarının ise 250 liradan başlayıp 1.500 liraya kadar çıktığını ifade etti.

Tedarik zinciri ve sezon etkileri

Havaların soğumasıyla birlikte balık tüketiminin arttığını söyleyen Ercan, kış sezonunun başladığını ve dengeli beslenme açısından haftada en az bir gün balık tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Denizlilere taze ve uygun balık sağlamak üzere İzmir Balık Hali, Karadeniz, Bursa ve Bandırmadan temin yapıldığını, piyasayı takip ederek en iyi ürünün şehre getirildiğini belirtti.

Kışın gecikmesinin lezzete etkisi

Halk arasında "Kar düşmeden balık yenmez" deyişini anımsatan Ercan, bu yıl havaların normale göre geç soğuduğunu, şu an Aralık ayında yağışların yeni başladığını ve bunun deniz suyu sıcaklığı ile balıkların yağlanma sürecini etkilediğini söyledi. Bu nedenle suyun soğuyup balığın daha çok yağlanması gerektiğini, geç gelen kışın balığın lezzetini azalttığını ifade etti.

DENİZLİ BALIK HALİNDE EN ÇOK TERCİH EDİLEN TÜRLER SARDALYA, HAMSİ VE İSTAVRİT OLURKEN, GEÇ GELEN...

DENİZLİ BALIK HALİNDE EN ÇOK TERCİH EDİLEN TÜRLER SARDALYA, HAMSİ VE İSTAVRİT OLURKEN, GEÇ GELEN KIŞ NEDENİYLE BALIKLARDA YAĞLANMANIN OLMADIĞI BELİRTİLDİ.

DENİZLİ BALIK HALİNDE EN ÇOK TERCİH EDİLEN TÜRLER SARDALYA, HAMSİ VE İSTAVRİT OLURKEN, GEÇ GELEN...

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.