Gazze Şeridi'nde Açlık Krizi
İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırılar ve 2 Mart'tan bu yana uygulanan sıkı abluka, Gazze Şeridi'nde yetersiz beslenme ve açlık nedeniyle çocuk ölümlerinin artmasına sebep oluyor. Uluslararası yardım girişimlerinin engellendiği bölgede, açlık silah olarak kullanılmakta ve siviller, çeşitli insani krizlerle karşı karşıya kalmaktadır.
Ölümlerin İstatistikleri
Gazze'de her gün, açlık ve yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybeden çocukların sayısı artıyor. Şu ana kadar, açlıktan ötürü hayatını kaybeden çocukların sayısı 70'i geçti ve bu duruma 3 aylık Yahya bebeğin trajik ölümü de dahil.
Yahya Bebeğin Sağlık Süreci
Yahya bebeğin annesi Nida Neccar, bebeğinin ishal ve solunum rahatsızlığı şikayeti ile hastaneye gittiğini ancak doktorun, durumunun yetersiz beslenmeye bağlı olduğunu söylediğini belirtti. Nida, hastane sürecinde sadece su ve anason verebildiğini, bebeğinin yeterli besin almadığı için sürekli açlık hissettiğini ifade etti.
Ailelerin Sesleri
Yahya'nın amcası Anan Neccar, Gazze'ye gıda maddelerinin girişinin engellenmesine dikkat çekerek, tüm dünyadaki vicdan sahibi insanlara çağrıda bulundu. Neccar, Gazze'deki çocukların yaşaması için acil yardım çağrısında bulundu ve savaşın durdurulması gerektiğini vurguladı.
Sağlık Durumu Üzerine Açıklamalar
Nasır Hastanesi'nde görevli doktor Ahmed Halef, Gazze'nin sağlık durumunun alarm verdiğini belirterek, açlık krizinin her yaştan insanı etkilediğini söyledi. Halef, özellikle çocukların yetersiz beslenme nedeniyle ağır sağlık sorunları yaşadıklarını ve bu durumun uzun vadede etkilerini artırabileceğini dile getirdi.
Yardım girişimlerinin kısıtlandığı Gazze'de, dünya çapında yardım kuruluşları, bebek maması ve gıda yardımlarının bölgeye ulaşması için çaba göstermekte. Ancak, bu yardımların yetersiz ve kısıtlı kalması, trajik ölümlerin artmasına sebep olmaktadır.