Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Gazze’de yüzde 90’nı açlıkla karşı karşıya: Oxfam’dan BM’ye sert tepki

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, BM’nin Gazze’deki açlık durumunu hafife aldığını iddia etti. Oxfam, Gazze’de nüfusun yüzde 90’ından fazlasının aşırı açlık çektiğini, ateşkes sağlanmadan kıtlığın önlenemeyeceğini açıkladı. Oxfam’ın İcra Kurulu Başkan Vekili Aleema Shivji, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurmayan uluslararası toplumu suçladı.

Yayın Tarihi: 22.12.2023 12:47
Güncelleme Tarihi: 22.12.2023 12:47

Gazze’de yüzde 90’nı açlıkla karşı karşıya: Oxfam’dan BM’ye sert tepki

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken, Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Gazze’deki açlık oranlarına ilişkin yaptığı değerlendirmeye tepki gösterdi. Oxfam, BM’nin Gazze’deki açlık durumunu gerçekçi bir şekilde yansıtmadığını, Gazze halkının büyük bir bölümünün aşırı açlık çektiğini ve insani yardıma muhtaç olduğunu belirtti.

Oxfam, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Gazze’de yaklaşık 2,3 milyon kişinin yaşadığını, bunların tamamının aşırı düzeyde açlıkla karşı karşıya olduğunu ve ateşkes olmadığı sürece kıtlık riskinin her geçen gün arttığını vurguladı.

gazze

“BM, GAZZE’DEKİ AÇLIK GERÇEĞİNİ GÖZ ARDI EDİYOR”

Açıklamada, Gazze’de neredeyse tüm hanelerin her gün öğün atladığına, çocukların yeterli beslenemediğine, gıda fiyatlarının yükseldiğine, tarım arazilerinin ve altyapının tahrip edildiğine işaret edilerek, WFP’ye bağlı Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması’nda (IPC), Gazze halkının dörtte birinin felaket düzeyindeki açlıkla karşı karşıya olduğu değerlendirmesinin gerçeği yansıtmadığı savunuldu.

IPC değerlendirmesinin 24 Kasım-4 Aralık’ta yapıldığı ve o tarihten sonra Gazze’deki durumun daha da kötüleştiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“BM, Gazze’deki açlık gerçeğini göz ardı ediyor. Gazze’de nüfusun yüzde 90’ından fazlası aşırı açlık çekiyor. Bu insanlar, hayatta kalmak için acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Ancak İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukası ve saldırıları, insani yardımın ulaşmasını engelliyor. Bu rapor, Gazze’de yaşanan insani krizin vahim bir tablosunu çiziyor ve yeterli insani yardım erişimine izin verilmesi için ateşkese duyulan acil ihtiyacı ortaya koyuyor.”

gazze

“ULUSLARARASI TOPLUM, GAZZE’DEKİ İNSANLIK DRAMINA SEYİRCİ KALIYOR”

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Oxfam’ın İcra Kurulu Başkan Vekili Aleema Shivji, Gazze’de insanların açlıktan öldüğünü, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının devam ettiğini, uluslararası toplumun ise bu insanlık dramına seyirci kaldığını söyledi.

Shivji, “Gazze’de yaşananlar, insanlığın utancıdır. İsrail, Gazze’ye yönelik toplu cezalandırmasını sürdürüyor. Gazze halkı, açlık, susuzluk, hastalık ve yıkım içinde hayatta kalmaya çalışıyor. Uluslararası toplum, bu vahşete dur demek yerine çekimser kalıp oyalanıyor. İsrail’in askeri makinesini ve Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurmayanlar, bugün utanç ve suç ortaklığı içindedir. Bu skandal, sizin gözetiminizdedir.” dedi.

gazze

GAZZE’DE İNSANİ KRİZ GİDEREK DERİNLEŞMEKTE

7 Ekim’den bu yana Gazze’de yaşanan çatışmalar, sivillerin hayatını ve maddi durumunu ciddi şekilde etkilemiştir.

Gazze’de son zamanlarda yaşanan insani kriz, giderek derinleşmektedir. İsrail, Gazze’ye her gün tonlarca bomba yağdırmakta ve şehri havaya uçurmakta, binaları ve yapıları yıkamaktadır. Gazze’nin güneyindeki iki tıbbi deposu da İsrail tarafından boşaltılması için tehdit edilmektedir. Bu durum, Gazze’deki sivillerin sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırmaktadır.

İsrail’in Gazze’ye saldırıları sonucunda çok sayıda insan hayatını kaybetmiştir. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre son çatışmalarda 20 bin 57 kişi hayatını kaybetti, 50 binden fazla kişi yaralandı. Hayatını kaybedenlerin yüzde 70’ini çocuk ve kadınlar oluşturuyor.

Gazze’deki insanlar, yaşadıkları acılara dayanamayarak kaçmaya veya sığınmaya çalışmaktadır. Bazı aileler evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. Bazıları ise enkaz altında kalmıştır. Gazze’de şimdiye kadar yüz binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Gazze’deki insani durumu, uluslararası toplumun da dikkatini çekmektedir. Birleşmiş Milletler (BM), Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Gazze’deki açlık oranlarına ilişkin değerlendirmeler yapmıştır. BM’nin değerlendirmesine göre, Gazze halkının yaklaşık yüzde 90’ından fazlasının aşırı açlık çektiği ve ateşkes olmadığı sürece kıtlığın önlenemeyeceği belirtilmiştir.