Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Gazze’de İsrail’in geri adımı: 5 tugayına çekilin çağrısı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde karşılaştığı direniş karşısında geri çekilmeye başladı. Gazze’yi işgal eden 5 tugayını terhis eden İsrail, ağır kayıplar verdiğini kabul etti.

Yayın Tarihi: 31.12.2023 23:05
Güncelleme Tarihi: 31.12.2023 23:05

Gazze’de İsrail’in geri adımı: 5 tugayına çekilin çağrısı

Gazze Şeridi’nde Filistin direniş güçleri ile İsrail ordusu arasında devam eden çatışmalarda İsrail, Gazze’yi işgal eden 5 tugayını geri çekti. İsrail ordu radyosunun X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki durum ve çatışmaların gelişimi üzerine yapılan değerlendirmeye göre ordu, Gazze’deki kara savaşından 5 muharip tugayı terhis etmeye karar verdi.” denildi.

Terhis edilen tugaylar arasında, 551.Yedek Tugayı, 14.Tugay ve üç eğitim tugayı bulunuyor. Bu tugaylar, Gazze Şeridi’nde Filistin direniş güçlerine karşı savaşırken büyük zayiat verdiler.

GAZZE’DE İSRAİL’İN AĞIR KAYIPLARI

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 172’si karadan işgal sürecinde olmak üzere 506 askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Ancak Filistin direniş güçleri, İsrail’in kayıplarının çok daha fazla olduğunu iddia ediyor.

İsrail merkezli “Walla” haber sitesi ile Kanal 12 televizyonu, 21 Aralık’ta, Gazze Şeridi’ndeki en güçlü tugaylardan biri olan Golani Tugayı’na mensup birliklerin ağır kayıplar vermesinin ardından Gazze Şeridi’nden dinlenmek için çekildiğini duyurmuştu.

gazze

GAZZE’DE FİLİSTİN DİRENİŞİ

Gazze Şeridi’nde yaşanan çatışmalar, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın, “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim’de kapsamlı saldırı düzenlemesiyle başladı.

İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı. Ancak Filistin direniş güçleri, İsrail’in kayıplarının çok daha fazla olduğunu iddia ediyor.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında en az 9 bin 100 çocuk, 6 bin 500 kadın olmak üzere, 21 bin 822 Filistinli öldürüldü, 56 bin 451 kişi de yaralandı. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip edildi.

Çatışmalara 24 Kasım’da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani arada” 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 319 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 28 Lübnanlı sivil, 134 Hizbullah mensubu ile 5 İsrailli sivil ve 9 İsrail askeri öldü.

GAZZE’DE İSRAİL’İN GERİ ÇEKİLMESİ

Gazze’deki son gelişmeler, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nden geri çekilmeye başladığını gösteriyor. Filistin direniş güçleri, İsrail güçlerine karşı direnişlerini sürdürüyor ve Gazze halkının haklarını savunuyor. Gazze halkı ise direniş güçlerine destek veriyor ve İsrail saldırılarına karşı direniyor.

Gazze Şeridi’nde yaşanan çatışmalar, Filistin ve İsrail arasındaki uzun süreli siyasi ve toprak anlaşmazlığının sonucu olarak ortaya çıktı. Filistinliler, 1948 yılında İsrail’in kurulmasıyla birlikte evlerinden ve topraklarından sürüldüler. Gazze Şeridi, 1967 yılında İsrail tarafından işgal edildi. Gazze Şeridi’nde yaklaşık 2 milyon Filistinli yaşıyor. Gazze Şeridi, İsrail tarafından abluka altında tutuluyor ve halkın temel ihtiyaçları karşılanmıyor.

Gazze Şeridi’nde barış ve istikrarın sağlanması için uluslararası toplumun müdahalesi gerekiyor. Filistinlilerin haklı davaları tanınmalı ve İsrail’in işgaline ve saldırılarına son verilmeli. Filistinlilerin kendi devletlerini kurma ve kendi kaderlerini tayin etme hakkı kabul edilmeli. Gazze Şeridi’nde yaşanan insanlık dramına son vermek için herkesin duyarlı olması ve dayanışma göstermesi gerekiyor.