Gazze'de enkazlardan çıkarılan 19'u çocuk 50 kişi için toplu veda

Gazze'de enkazlardan çıkarılan 19'u çocuk 50 kişinin cenazesi Şifa Hastanesi önünde toplandı; aileler ve kurtarma ekipleri uluslararası destek istedi.

Yayın Tarihi: 20.08.2026 16:14
Güncelleme Tarihi: 20.08.2026 16:17

Gazze'de enkazlardan çıkarılan 19'u çocuk 50 kişi için toplu veda

Gazze'de toplu cenaze töreni düzenlendi

Gazze Şeridi'nde İsrail saldırılarında hayatını kaybeden ve geçtiğimiz haftalarda enkazlardan çıkarılan 19'u çocuk olmak üzere 50 kişi için toplu cenaze töreni düzenlendi. Filistin bayraklarına sarılı cenazeler, Şifa Hastanesi önünde toplandı ve törene katılanlar uluslararası topluma seslenerek sorumluların cezalandırılması çağrısında bulundu.

Cenazelerin defnedildiği yer ve aile kimlikleri:

Cenazeler, Gazze kentinin güneyindeki Zeytun Mahallesinde bulunan Baptist Mezarlığı'na defnedildi. Yetkililer, törene getirilen cenazelerin Aralık 2023'te Gazze kentine düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden El-Sevafiri, El-Batnici, Kerem, El-Af, Haraz ve Arakik ailelerinin üyelerine ait olduğunu bildirdi.

Enkaz çalışmaları ve kurtarma çabaları:

Söz konusu cenazeler, Gazze'deki Sivil Savunma ekiplerinin 19 Temmuz'da başlattığı enkaz altındaki cenazeleri bulma projesinin ikinci aşaması kapsamında çıkarıldı. Sivil Savunma Sözcüsü Mahmud Bassal, tören sırasında yaptığı açıklamada, ekiplerin halen çok sayıda kişinin cenazesine ulaşamadığını ve Gazze Şeridi genelinde yaklaşık 8 bin kişinin cenazesinin hâlâ enkaz altında bulunduğunu söyledi.

Bassal, kurtarma çalışmalarını zorlaştıran etkenler arasında ağır iş makinelerinin yetersizliğini ve bu ekipmanların büyük bölümünün İsrail ordusu tarafından imha edilmiş olmasını gösterdi. Bu durumun cenazelerin çıkarılma sürecini geciktirdiğini ve ailelerin beklentilerini uzattığını belirtti.

İstanbul'daki ve uluslararası gözlemcilerin dikkat çektiği gibi, bölgedeki insani durum ve enkaz altındaki kayıplarla ilgili çağrılar sürerken, resmi veriler de çatışmanın ağır bilançosunu ortaya koyuyor: İsrail ile Hamas arasında 10 Ekim 2025 tarihinde yürürlüğe giren ateşkesten bu yana Gazze Şeridi'nde 1.283 kişi yaşamını yitirdi, 4.248 kişi ise yaralandı. Saldırıların başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana ise toplam can kaybı 73.417, yaralı sayısı 174.360 olarak kaydedildi.

Törene katılan yakınlar ve sivil toplum temsilcileri, enkaz altında kalanların tespit edilmesi, cesetlerin onurlu bir biçimde defnedilmesi ve savaş suçlarından sorumlu tutumun sağlaması için uluslararası toplumdan daha somut adımlar beklediklerini ifade etti.

GAZZE’DE ENKAZLARDAN CANSIZ BEDENLERİ ÇIKARILAN 19’U ÇOCUK 50 KİŞİ İÇİN CENAZE TÖRENİ...

GAZZE’DE ENKAZLARDAN CANSIZ BEDENLERİ ÇIKARILAN 19’U ÇOCUK 50 KİŞİ İÇİN CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!