tatbikatın düzenlenmesi:
Gaziosmanpaşa Belediyesi, afetlere hazırlık çalışmaları kapsamında Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde bir barınma tatbikatı düzenledi. Tatbikat, 17 Ekim saat 18.00 itibarıyla başladı ve senaryo olarak İstanbul merkezli 7.0 büyüklüğünde bir deprem öngörüldü. Uygulamaya, Gaziosmanpaşa Belediyesi Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürlüğü, GOPAR Arama Kurtarma Ekibi, AFAD gönüllüleri ve çeşitli STK ekipleri katıldı.
tahliye ve barınma uygulamaları:
Tatbikat senaryosuna göre, ekip liderleri ve mahalle sorumlularının koordinasyonunda belirlenen toplanma noktalarındaki vatandaşlar araçlarla alındı ve Sedat Balkanlı Spor Parkı’nda oluşturulan geçici barınma alanına nakledildi. Alana getirilen kişiler ilk olarak kayıt altına alındı, ardından kurulumu tamamlanan çadırlara yönlendirildi. Uygulamada, toplanma alanlarından geçici barınma sahasına ulaşım, kayıt işlemleri ve çadır yerleştirme süreçleri uygulamalı olarak test edildi.
gönüllülerin rolü ve sağlık müdahalesi:
AFAD gönüllüsü Aylin Cumhurtoğlu tatbikatı gözlemleyerek, deprem sonrası sakin kalmanın ve koordineli hareket etmenin önemine dikkat çekti. Cumhurtoğlu, "Deprem sırasında öncelikle sakin olup insanları bir araya topladık ve ortak toplanma alanına geçirdik. Yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşıladık, barınmalarını ve ısınmalarını sağladık" ifadelerini kullandı. Tatbikatta ayrıca çocukların sakinleşmesine destek olmak amacıyla onlara balon verildiği, alanda çay ve çorba ikramı yapıldığı aktarıldı.
Barınma alanında çocuklar için oyun çadırı, kadınlar ve erkekler için ayrı barınma bölümleri, mescit ve ilk yardım alanı oluşturuldu. Senaryo gereği yaralanan bir kişiye ilk yardım müdahalesi yapıldı ve sevk işlemi de tatbikat kapsamında başarıyla gerçekleştirildi. Ekipler, uygulamanın amaçlarından birinin sahadaki koordinasyonu ve lojistik akışı gerçek şartlara yakın şekilde test etmek olduğunu belirtti.
Yetkililer tatbikatın, afet anında panik yerine düzenli tahliye ve barınma süreçlerinin önemini vurguladığını, vatandaşların en yakın toplanma alanlarına giderek ilgili ekiplerle koordineli hareket etmesinin hayati olduğunu ifade etti.
GAZİOSMANPAŞA'DA İSTANBUL MERKEZLİ 7.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM SENARYOSUYLA AFET VE ACİL DURUM EYLEM PLANI BARINMA TATBİKATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ