DOLAR
42,8 -0,19%
EURO
50,17 0,07%
ALTIN
5.956,19 0,04%
BITCOIN
3.777.216,42 -4,05%

Gaziantepliler Taste Atlas listesindeki Mıcırık Aşı sıralamasına tepki gösterdi

Gaziantep mutfağına ait Mıcırık Aşı'nın Taste Atlas kullanıcı puanlarına göre 6'ncı seçilmesine Gaziantepliler tepki gösterdi; usta ve vatandaşlar eleştirileri yanıtladı.

Yayın Tarihi: 19.12.2025 10:44
Güncelleme Tarihi: 19.12.2025 10:47

Gaziantepliler Taste Atlas listesindeki Mıcırık Aşı sıralamasına tepki gösterdi

Gaziantepliler Taste Atlas'ın 'en kötü yemekler' sıralamasına tepki gösterdi

Gastronominin başkenti olarak anılan Gaziantep’e özgü bir yemek olan Mıcırık Aşı'nın, Taste Atlas'ın kullanıcı puanlarına dayanarak hazırladığı "Türkiye’nin en kötü yemekleri" listesinde 6’ncı sırada yer alması kentte tepkiyle karşılandı.

Ustanın değerlendirmesi

Şahinbey Belediyesi’ne bağlı Şiveydiz Restoran’ında usta olarak çalışan Şengül Şimşek, Mıcırık Aşı'nın içeriğini ve tarihsel kökenini anlatarak sıralamayı eleştirdi. Şimşek, yemeğin Kurtuluş Savaşı’ndan bu yana sofralarda yer aldığını, özellikle kış aylarında sağlıklı ve sevilen bir ev yemeği olduğunu vurgulayarak, "Mıcırık Aşı’nın, Türkiye’nin en kötü yemeği sıralamasında 6. sırada yer alması bizleri gerçekten çok üzdü" dedi.

Şimşek sözlerine devamla, "Mıcırık yemeğinin 6. sıraya gerilemesini kabul etmiyoruz. Bu yemeğe 'kötü' denmesi mümkün değildir. Aksine, hem tarihi hem de kültürel değeri çok yüksek bir yemektir" ifadelerini kullandı. Usta, Mıcırık’ın savaş yıllarında patlıcanı israf etmeden değerlendirmek için geliştirilen bir tarif olduğunu ve mutfak zekâsının bir ürünü olduğunu belirtti.

Yemek içeriği ve sağlık vurgusu

Şimşek, yemeğin tarifini açıklayarak "Mıcırık tamamen doğal bir sebze yemeğidir" dedi ve şu bilgileri paylaştı: içinde gün kurusunda kurutulmuş patlıcan başı, soğan, sarımsak, kurutulmuş biber, salça ve çeşitli baharatlar yer alır; gün kurusunda kurutulduğu için şifalıdır ve özellikle kış aylarında sıkça tercih edilir. Ayrıca Şimşek, Mıcırık’ın soğan ve sarımsak içeriğinin doğal bir antibiyotik görevi görerek bağışıklığı güçlendirdiğini ekledi.

Usta, Mıcırık'ın her evde bulunan malzemelerle hazırlandığını, yaklaşık 10 günlük bir hazırlık sürecinin ardından sofralara geldiğini belirterek, eleştirilerin yerinde bir değerlendirme olmadığını ve eleştirenleri Gaziantep’e gelip yemeği tatmaya davet etti.

Vatandaşların görüşleri

Gaziantepli vatandaşlar da sıralamaya tepki gösterdi. Ayşe Kürek, Mıcırık Aşı’nın "kötü" olarak nitelendirilmesinin haksız ve yüzeysel bir değerlendirme olduğunu söyleyerek, listede oy kullananları usta ellerden çıkan Mıcırık Aşı’nı tatmaya davet etti. Diğer vatandaş Tahir Bakır ise yemeği severek tükettiğini belirterek hazırlanan listenin hatalı olduğunu dile getirdi.

Gaziantep mutfağının yerel temsilcileri ve vatandaşlar, Mıcırık Aşı'na yönelik olumsuz sıralamaların gözden geçirilmesini ve tadım zemininde yeniden değerlendirme yapılmasını talep ediyor.

GAZİANTEP'E ÖZGÜ BİR YEMEK OLAN MICIRIK AŞI'NIN, TASTE ATLAS'IN KULLANICI PUANLARINA DAYANARAK...

GAZİANTEP'E ÖZGÜ BİR YEMEK OLAN MICIRIK AŞI'NIN, TASTE ATLAS'IN KULLANICI PUANLARINA DAYANARAK HAZIRLADIĞI "TÜRKİYE'NİN EN KÖTÜ YEMEKLERİ" LİSTESİNDE 6'NCI SIRADA YER ALMASINA, GAZİANTEPLİ VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ.

ŞENGÜL ŞİMŞEK, ANTEP'E ÖZGÜ HİÇBİR YEMEĞİN KÖTÜ OLMADIĞINI SÖYLEDİ.

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.