DOLAR
42,8 0%
EURO
50,14 0%
ALTIN
5.972,47 0%
BITCOIN
3.793.726,73 -0,47%

Gaziantep'te kışlık zahter çayına talep arttı: Doğal grip önlemi olarak öne çıkıyor

Gaziantep'te kışlık zahter çayı, grip ve soğuk algınlığına karşı doğal çözüm olarak rağbet görüyor; kilogramı 500 TL, bardak fiyatları mekanlara göre 10–25 TL arasında.

Yayın Tarihi: 21.12.2025 12:22
Güncelleme Tarihi: 21.12.2025 12:25

Gaziantep'te kışlık zahter çayına talep arttı: Doğal grip önlemi olarak öne çıkıyor

Gaziantep'te kışlık zahter çayına ilgi arttı

Kış aylarının gelmesiyle Doğu Anadolu'da "dağ kekiği" olarak bilinen kışlık zahter çayına talep önemli ölçüde arttı. Gaziantep'te soğuk havalarda hasta olanlar veya hastalıktan korunmak isteyen vatandaşlar, aktarlara yöneliyor. Kış mevsiminde grip, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının artmasıyla kimyasal ilaçlara alternatif arayanlar, zahter çayını sık tercih ediyor. Haberde belirtilen fiyatlara göre zahterin kilogramı 500 TL, çayın bardak fiyatı ise mekanlara göre değişmekle birlikte 10–25 TL arasında satılıyor.

Satış, hazırlama yöntemi ve satıcı değerlendirmeleri

Satıcı Sedat Turan, bölge halkının zahtere yoğun ilgi gösterdiğini ve çayın kış aylarında sık tüketildiğini belirtiyor. Turan, hazırlama yöntemini anlatarak tüketim alışkanlıklarını aktarıyor: "Zahteri önce sıcak suda soğuk suyla ıslatırız. Soğuk suyla ısladıktan sonra çay süzeğine koyarız. Sonra süzeği bardağın üzerine koyup o şekilde üzerinden sıcak su geçiririz."

Turan, zahterin sağlık açısından faydalarını şu ifadelerle sıralıyor: "Bakteri kırıcıdır, soğuk algınlığına iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini artırır, mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Onun haricinde kanda enfeksiyon varsa onu temizler. Baya bir antibiyotik özelliğe sahiptir." Satıcı, fiyatlandırma ve satış miktarları hakkında da bilgiler veriyor: "Bir tutam zahterden nereden baksan bir 5-6 çay bardağı çıkarabilirsiniz. 100 gramını 50 liradan satıyoruz. Kilosu 500 liraya geliyor. Zaten alanlar da en fazla 200 gram 300 gram şeklinde alıyorlar."

Vatandaş deneyimleri ve tüketim alışkanlıkları

Vatandaşlar da zahter çayını doğal bir destek olarak görüyor. Harun Alptekin, özellikle hasta oldukları dönemlerde zahter çayı tükettiklerini ve bunun iyileşme sürecine katkı sağladığını ifade ediyor: "Hastalıklarımızı atlatmak için zahter çayını sık sık tüketiyoruz. Amacımız daha çabuk hastalıklarımızı atlatmak ve tamamen doğal olan bu zahter çayını tüketip metabolizmamızı daha da güçlendirmek." Alptekin, çaya limon ekleyerek vitamin oranını artırdığını düşündüğünü ve herkese zahter çayını önerdiğini belirtiyor.

Öne çıkan bilgiler: Zahter çayı bölgedeki tüketiciler tarafından doğal bir destek olarak kabul ediliyor; fiyatlar gramaj ve satış noktasına göre değişiyor (100 g: 50 TL; 1 kg: 500 TL; bardak: 10–25 TL).

DOĞAL GRİP İLACI ZAHTER ÇAYINA YOĞUN İLGİ

DOĞAL GRİP İLACI ZAHTER ÇAYINA YOĞUN İLGİ

DOĞAL GRİP İLACI ZAHTER ÇAYINA YOĞUN İLGİ

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!