gaziantep'te yetenek taraması sonuçları:
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, erken yaşta yetenek keşfi hedefiyle yürüttüğü Yetenek Kaşifi ve Şehrim Okulum projelerinde önemli veriler elde etti. 5–7 yaş aralığındaki hedef kitlenin 32 bin kişilik bölümünden 22 bin 500 çocuk bilimsel testlerle tarandı ve çocukların bilişsel eğilimleri ile motor becerileri sistematik olarak değerlendirildi.
proje kapsamında uygulanan yöntemler:
Tarama sürecinde çocuklara 6 farklı performans testi uygulandı ve bu verilerle 30 spor branşına yönelik yatkınlık analizleri yapıldı. Elde edilen bulgular, Eğitim, Gençlik ve Spor Daire Başkanlığı tarafından geliştirilen yerli ve millî algoritmayla güvenli dijital ortamda analiz edilerek şehrin sportif ve bilişsel yetenek haritaları oluşturuldu. Bu haritalar branş, yaş grubu, doğum çeyreği, mahalle ve ilçe bazında detaylandırıldı.
Analizler, yazılım tabanlı veri yönetimiyle eşleştirilerek ailelerin ve eğitimcilerin erişimine açıldı; taraması tamamlanan çocukların yaklaşık yarısı, geliştirilen sisteme velileri tarafından uygun merkezlere aktif kayıt yaptırdı.
bulgular, yönlendirme ve altyapı:
Taramalar sonucunda bine yakın çocukta ileri düzey yetenek belirlendi. Bu çocuklar müsabık düzeyde yetiştirilmeleri amacıyla uzman antrenörlere ve uygun kulüplere yönlendiriliyor. Bu süreçte Gaziantep Belediye Spor Kulübü ile Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu iş birliği yapıyor; doğru altyapı ve yönlendirmelerle bazı çocukların yüzme ve piyano gibi alanlarda uluslararası başarılar elde ettiği raporlandı.
Veriler coğrafi düzeyde incelendiğinde farklı eğilimler öne çıktı: Nizip'te bedensel/kinestetik ve sosyal zekâ eğilimleri yüksek çıkarken, bu bölgedeki çocukların judo ve güreş gibi mücadele sporlarına yatkın olmalarına rağmen söz konusu branşlara kayıt ilgisinin düşük olduğu tespit edildi. Şehitkamil'de ise sosyal zekâ türü daha baskın çıktı. Bu sonuçlar, bölgesel eğitim programlarının ve gelecekteki spor yatırımlarının planlanmasında yol gösterici olacak.
değerlendirme toplantısı ve yöneticilerin açıklamaları:
Projelerin 2026–2027 eğitim öğretim dönemi değerlendirme ve koordinasyon toplantısı 25 Aralık'ta Kahramanlık Panoraması ve Müzesi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya merkez ilçelerin anaokulu müdürleri, rehber öğretmenleri ve anaokulu bulunan ilkokul müdürlerinden oluşan yaklaşık 300 eğitimci katıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, projelerin önemine vurgu yaparak raporlarda çok olumlu sonuçlar görüldüğünü belirtirken, Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı ise çalışmaların Maarif Modeliyle örtüştüğünü ve bütüncül eğitim anlayışının benimsendiğini ifade etti. Toplantıda ayrıca Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hizmetleri ve Spor Daire Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdal, elde edilen verileri ve yeni döneme ilişkin hedefleri paylaştı.
gelecek hedefleri ve uygulama planı:
2026–2027 döneminde bilişsel değerlendirmelerde Howard Gardner'ın Çoklu Zeka Kuramı temel alınacak ve Sue Teele tarafından geliştirilen görsel tabanlı Çoklu Zekâ Envanteri (TIMI) kullanılacak. Bu araçla çocukların görsel tercihleri üzerinden ilgi ve eğilimler daha ayrıntılı haritalandırılacak. Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği içinde 2026'da 5 yaşına girecek 2021 doğumlu tüm çocukların taranması hedefleniyor; önceki yıllarda taranan çocukların gelişimleri ise düzenli olarak izlenecek.
Projeye ait fiziksel altyapı da göze çarpıyor: Büyükşehir Belediyesi'ne ait yaklaşık 40 spor tesisi ile 40'tan fazla GASMEK, kütüphane ve kültür merkezinin de aralarında bulunduğu 100'e yakın tesis proje kapsamında çocukların hizmetinde. Bu tesisler sayesinde tespit edilen yeteneklerin uygun ortamlarda desteklenmesi sağlanıyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile İl Millî Eğitim Müdürlüğü, yapılan taramalar ve geliştirilen analiz altyapısıyla çocukların yeteneklerini erken dönemde keşfetmeyi, gelişimlerini bilimsel verilerle takip etmeyi ve potansiyellerini en iyi şekilde değerlendirmeyi amaçlıyor. Elde edilen veriler, hem bireysel yönlendirmelerde hem de şehrin eğitim ile spor yatırımlarının planlanmasında uzun vadeli bir rehber görevi üstlenecek.
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ÇOCUKLARIN YETENEKLERİNİ ERKEN YAŞTA KEŞFEDEREK GELECEĞİN SPORCULARINI, SANATÇILARINI VE BİLİM İNSANLARINI YETİŞTİRMEK AMACIYLA YÜRÜTTÜĞÜ PROJELERDE DİKKAT ÇEKİCİ SONUÇLARA ULAŞTI. "YETENEK KAŞİFİ" VE "ŞEHRİM OKULUM" PROJELERİ KAPSAMINDA 22 BİN 500 ÇOCUK BİLİMSEL TESTLERDEN GEÇİRİLİRKEN, BİNE YAKIN ÇOCUKTA İLERİ DÜZEY YETENEK TESPİT EDİLDİ.