Şahinbey Belediyesi anma programını Kırkayak Parkı’nda başlattı
Şahinbey Belediyesi, 25 Aralık tarihinde düzenlediği törenlerle Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümünü andı. Program, Kırkayak Parkı’ndaki anıta protokol üyelerinin çelenk koymasıyla başladı. Törene katılanlar arasında Şahinbey Kaymakamı Mehmet Emin Taşçı ve Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu yer aldı.
Şehit Şahinbey mezarı başında anıldı
Kırkayak Parkı’ndaki anma töreninin ardından program, Kilis yolu üzerindeki Şehit Şahinbey’in anıt mezarında devam etti. Şahin Bey mezarı başında anıldı; Kaymakam Mehmet Emin Taşçı ile Başkan Mehmet Tahmazoğlu anıt mezara çiçek bıraktı. Törende ayrıca Şahinbey Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerde dereceye giren öğrenciler şiirler okudu ve anma programına katkı sağladı.
Karayılan mezarı ziyaret edildi
Kırkayak Parkı’ndaki törenin ardından, Antep savunmasında öne çıkan isimlerden Karayılan lakaplı Molla Mehmetin Şıh Cami bahçesindeki mezarı ziyaret edildi ve burada dualar okundu. Ziyaret, kent savunmasının simge isimlerine saygı duruşuyla sürdü.
Başkan Tahmazoğlu: "Antep savunması milli mücadelemizin önemli bir parçasıdır"
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, törende yaptığı konuşmada Antep Savunması’nın önemine vurgu yaptı. Tahmazoğlu’nun açıklaması şu şekilde:
"Şanlı Gaziantep’imizin milli mücadeledeki kararlılığının ve kahramanlığının 104. yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Gaziantep savunması İstiklal Harbimizin ilham kaynağı aynı zamanda milli mücadele tarihimizin çok önemli bir parçasıdır. Mukaddes vatan toprakları için ne canlar verdik, dünya şahit, yıkılmadık. Yokluk içinde yürütülen bu savaşın izlerinde, hatıralarını taşıyan her karede, değerli büyüklerimizden dinlenen her hikâyede bu vatanın bekası için bağımsızlık mücadelesi vardır. Bugün her köşesinde şehadet hatırası barındıran Gazi Şehrimiz; ‘Vurun Antepliler Namus Günüdür’ diyerek şahadete uğurladığımız 6 bin 317 yiğidimizin mücadelesiyle düşmandan kurtuldu. 6 bin 317 Şehit verdiğimiz mücadelemizde, Fransız Kuvvetleri Birliği’nin çok sayıda ağır silah ve askerden oluşan ordusuna karşı, Şahinbey ve arkadaşlarından oluşan Kuvay-i Milliye gönüllüleri büyük bir kahramanlık örneği göstermiştir. Antep savunması için, Fransız General Guro ‘Beyler siz hayal görüyorsunuz! Türklerin işini Yunanlılar mı bitirecek? Biz koca Fransız devleti, bir Antep sancağı ile başa çıkamadık’ demişti. Çünkü ‘Ölürsem Şehit, kalırsam Gazi olurum’ diyerek direniş gösteren bir Gaziantep halkı vardı. Binlerce isimsiz kahramanı Şehit vererek kazanılan bu memleket bize atalarımızın yadigârları ve milli mücadelemizin mirasıdır. Çehresinde şehit nuru, bedeninde misk kokusu taşıyanlar ile kalbinde şiddet ittifakı yaşatanların mücadelesinde; kazanan elbette ki Gazilik Madalyasını gururla taşıyan Antep halkıdır. Kazanan elbette ki Gazi Mustafa Kemal’in ‘Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki, onlar yalnız Antep’i değil tüm Türkiye’yi de kurtardılar’ diyerek iftihar ettiği kahraman Mehmetçiktir. Kazanan elbette ki Aziz Türk Milletidir."
Program boyunca anma törenleri, çelenk koyma, mezar ziyaretleri ve şiir dinletileriyle sürerek Gaziantep’in kurtuluş mücadelesinin hatırlanması ve gelecek nesillere aktarılması hedeflendi.
ŞAHİNBEY, ANTEP SAVUNMASI'NIN KAHRAMANLARINI MEZARLARI BAŞINDA ANDI