Gazi Tarım ata tohumlarından üretilen doğal sebzeleri Kent Lokantası'na gönderiyor
Osmangazi Belediyesi iştiraki Gazi Tarım A.Ş., ata tohumlarından ve kimyasal gübre ya da tarım ilacı kullanılmadan üretilen sebzeleri Kent Lokantası mutfağına tedarik ediyor. Proje, tarımsal kalkınmayı destekleme ve kentin üretim potansiyelini artırma hedefleri doğrultusunda hayata geçirildi.
Üretim sahası ve işbirliği
Mayısta yapılan protokol çerçevesinde, Osmanlı döneminden bu yana tarım sektörüne katkı sunan Hamidiye Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin 10 dönümlük arazisinde deneme üretimleri başlatıldı. Gazi Tarım, burada yerel tohum çeşitlerinin üretilmesi, geliştirilmesi ve korunmasına yönelik çalışmalar yürütüyor.
Üretim yöntemi ve çeşitler
Gazi Tarım A.Ş. Genel Müdürü Arca Atay üretim alanında 110 çeşit bitkinin deneme üretimlerinin yapıldığını belirtti: "10 dönümde domates, biber, karpuz, kavun, mısır, patlıcan, kabak, bezelye, ıspanak gibi 110 çeşit bitkinin deneme üretimlerini yapıyoruz. Toprak çok güzel ve verimli."
Atay, üretimin en önemli özelliğinin herhangi bir kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanılmaması olduğunu vurguladı: "Yanmış hayvan gübresi kullanıyoruz. Böcekler için ilaç hiç kullanmadık, herhangi bir mücadele yapmadık. Çünkü bir ekosistem var ve bu ekosistem içinde bilindiği üzere böcekler varsa onları tüketen diğer böcekler de var."
Kent Lokantası'na tedarik ve menü
Gazi Tarım, yaz aylarında domates ve patlıcan, kış mevsiminde ise ıspanak ve pırasa gibi sebzeleri Kent Lokantası'na gönderiyor. Atay, üretimden gelen lezzetin otantik olduğunu belirterek, "Hibrit kadar verimli değildir ancak 30 yıl önceki domates gibi kokar, 30 yıl önceki salatalık ya da biber gibi lezzetli olur. Bizim Kent Lokantası’na gönderdiğimiz ürünlerle yapılan yemeğin lezzeti o yüzden farklı oluyor" dedi.
Atay ayrıca, "Salı günü pırasa yemeği çıkacak. Sonra yine ıspanak devam edecek. Bakla ve bezelyelerimiz yetişiyor, baharda ata tohumundan ürettiğimiz bu ürünlerimiz Kent Lokantası’nda olacak" ifadelerini kullandı.
Kent Lokantası ve talep
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Kent Lokantası'nda günlük bine yakın kişinin yemek yediğini söyledi. Aydın, menüde zeytinyağlılar, et yemekleri, çorbalar ve tatlılar gibi seçenekler bulunduğunu, yöresel malzemelerle hazırlanan yemeklerin lezzetli ve uygun fiyatlı olduğunu aktardı.
Aydın, Bursa'nın verimli topraklarında yetiştirilen bu sebzelerin ata tohumundan üretildiğini belirterek, "Sağlıklı üretim yapıyoruz. Kimyasal kullanılmayan doğal sebzeler. İnsanlar da lezzetini özlediği tatları uygun fiyata tüketsin istiyoruz. Ev yemeği tadında, ata tohumunun sunduğu eskiye özlemi gideriyoruz" diye konuştu.
Gazi Tarım'ın yerel tohum ve kimyasal kullanılmayan üretim modeli, hem öğrencilere pratik eğitim imkanı sunuyor hem de Kent Lokantası aracılığıyla halka erişen geleneksel lezzetlerin korunmasına katkı sağlıyor.
OSMANGAZİ BELEDİYESİ İŞTİRAKİ GAZİ TARIM A.Ş. TARAFINDAN ATA TOHUMUNDAN KİMYEVİ GÜBRE VE TARIM İLACI KULLANILMADAN ÜRETİLEN SEBZELERDEN YAPILAN YEMEKLER KENT LOKANTASI’NDA UYGUN FİYATLA VATANDAŞLARA SUNULUYOR.