Fransa ile Gana, Gana'nın dış borcunun yeniden yapılandırılmasına yönelik 2,5 milyar avro tutarında bir ikili anlaşma üzerinde çalışıyor.
Gana medyasında yer alan haberlere göre, bu anlaşma, Gana'nın ekonomik toparlanma sürecine ivme kazandırmayı hedeflemekte, aynı zamanda istihdam artışını desteklemeyi ve sürdürülebilir kalkınmayı amaçlamaktadır.
Fransa'nın Akra Büyükelçisi Jules-Armand Aniambossou, bu anlaşmanın Fransa'nın Gana'ya mali esneklik kazandırma ve ekonomik büyümeyi teşvik etme taahhüdünün bir parçası olduğunu belirtti. Aniambossou, Fransız şirketlerinin Gana'ya bugüne kadar 2,5 milyar avronun üzerinde yatırım yaptığını ifade etti. Bu yatırımlar, başta enerji, altyapı ve hizmet sektörleri olmak üzere 50 binden fazla doğrudan ve dolaylı istihdam sağlamıştır.
Aniambossou, "Fransa, deniz güvenliği ve halk sağlığı gibi alanlarda devletler arası egemen krediler yoluyla Gana'nın ekonomik toparlanmasına katkı sunmaya devam ediyor" dedi. Ayrıca, Fransız şirketlerinin Gana'daki fırsatlara inandığını ve ülkede kalmaya kararlı olduklarını vurguladı.
Ayrıca, iş dünyası için elverişli bir ortam oluşturmanın önemine dikkat çeken Aniambossou, Gana hükümetinin yatırımcı güvenini yeniden tesis etme yönündeki çabalarını takdir etti.
Gana Kamu Sektörü Reformları Bakanı Lydia Lamisi Akanvariba da, özellikle ekonomik belirsizlik ve demokratik geçiş süreçlerinde Fransa'nın verdiği destek için teşekkür etti. Akanvariba, Gana'nın Fransa ile olan sağlam ve dostane ilişkilerine büyük önem verdiğini vurgulayarak işbirliğini ülkenin kalkınması ve kapsayıcı büyüme için daha da güçlendirmek istediklerini belirtti.