DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.850.266,16 0,1%

Fransa, NATO hava savunmasını güçlendirmek için Polonya'ya Rafale uçakları konuşlandırıyor

Macron, Rus İHA ihlalleri sonrası NATO ile koordinasyonla Polonya hava sahasını korumak üzere 3 Rafale savaş uçağı konuşlandırılacağını açıkladı.

Yayın Tarihi: 11.09.2025 23:13
Güncelleme Tarihi: 11.09.2025 23:13

Fransa, NATO hava savunmasını güçlendirmek için Polonya'ya Rafale uçakları konuşlandırıyor

Fransa, NATO hava savunmasını güçlendirmek için Polonya'ya Rafale uçakları konuşlandırıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya kaynaklı insansız hava araçlarının (İHA) Polonya hava sahasını ihlal etmesinin ardından, bu ülkenin üzerindeki NATO hava savunmasını güçlendirmek amacıyla 3 Rafale savaş uçağı konuşlandırma kararı aldıklarını duyurdu.

Macron, kararını ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ilan etti. Paylaşımda, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Polonya Başbakanı Donald Tusk ile Polonya hava sahasının korunmasına ilişkin görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti.

Macron, kıta güvenliğinin "mutlak öncelikleri" olduğunu vurgulayarak, "Rusya'nın Polonya'ya yönelik İHA saldırılarının ardından, NATO müttefiklerimizle birlikte Polonya hava sahasının ve Avrupa'nın doğu yakasının korunmasına katkıda bulunmak üzere 3 Rafale savaş uçağı konuşlandırmaya karar verdim." ifadelerini kullandı.

Polonya'nın doğu sınırlarında hava trafiği kısıtlaması

Bu gelişme eş zamanlı olarak, Polonya'nın Belarus ve Ukrayna ile olan doğu sınırlarındaki hava trafiğine kısıtlamalar getirildiğinin açıklanmasıyla geldi. Polonya Silahlı Kuvvetleri Harekat Komutanlığı tarafından X platformunda yapılan paylaşımda, "Devletin güvenliğini sağlamak amacıyla, 10 Eylül ile 9 Aralık arasında Polonya'nın doğu kesiminde sınırlı bölge şeklinde bir hava trafiği kısıtlaması getirilmiştir." denildi.

Olayların arka planı

Polonya, 10 Eylül'de düzenlenen operasyonlar sırasında, Ukrayna'daki hedeflere yönelik saldırılar sırasında hava sahasını defalarca ihlal eden bazı İHA'ları düşürdüğünü bildirmişti. Buna karşılık Rusya Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna'daki askeri hedeflere yoğun saldırılar düzenlendiğini ve Polonya'daki tesislerin saldırılarda hedef alınmadığını açıklamıştı.

Değerlendirme: Açıklama, NATO müttefiklerinin doğu kanadında caydırıcılık ve hava sahası kontrolünü güçlendirme yönündeki adımlarının bir parçası olarak okunabilir. Konuya ilişkin uygulama ve konuşlandırma takvimi hakkındaki ayrıntılar resmi kanallardan gelecek ek bilgilerle netleşecektir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı