Fransa'da Spor Alanında Başörtüsü Yasağı Tasarısı Üzerine Tartışmalar

Fransa'da spor müsabakalarında başörtüsünü yasaklamayı öngören tasarı, kadın sporcuların haklarını tehdit ediyor.

Yayın Tarihi: 21.02.2025 11:50
Güncelleme Tarihi: 21.02.2025 11:50

Fransa'da Spor Alanında Başörtüsü Yasağı Tasarısı Üzerine Tartışmalar

Fransa'da Sporcu Kadınların Hakları Tehdit Altında

Fransa'da, spor alanında başörtüsünü yasaklamayı öngören tasarının kabul edilmesi, tartışmalara yol açtı. Gençlik örgütlenmesi ANESTAPS'ın Başkanı Lily Rogier, bu tasarının Müslüman kadınların spor alanında dışlanmasını hedeflediğini ifade ederek, "Bunun ruhsal ve bedensel sağlıkları üzerinde olumsuz etkisi olacak," dedi.

Mevcut Yasa Düzenlemeleri

Fransa, kamu çalışanları için başörtüsü yasağını 2004 yılından bu yana uyguluyor. Ayrıca, peçe de 2010 yılında kamusal alanda yasaklandı. Eğitim alanında, başörtüsüne yönelik kısıtlamalar ve okul gezilerine katılan annelere getirilen yasaklar geçmişte sıkça tartışıldı.

Senato Tasarıyı Kabul Etti

Son olarak, Fransa Senatosu 18 Şubat'ta spor müsabakalarında başörtüsü yasağını öngören yasa tasarısını kabul etti. Tasarının yürürlüğe girmesi için öncelikle Ulusal Meclis'ten onay alması gerekiyor. Uluslararası Af Örgütü ve ANESTAPS gibi kuruluşlar, bu tasarının uluslararası hukuka aykırı olduğuna dair ortak bir bildiri yayımladı.

Müslüman Kadın Sporcuların Geleceği Tehlikede

Rogier, tasarının yürürlüğe girmesi durumunda başörtülü Müslüman kadın sporcuların çeşitli sorunlarla karşılaşacağını vurgulayarak, "Spor başörtüsü takan kadınların spordan dışlanmasını amaçlıyor," dedi. Ayrıca, spor sektöründe çalışmak isteyen kadınların da bu durumdan etkileneceğini belirtti.

Havuzlarda Yasak Çizgisi

Tasarının aynı zamanda tesettürlü mayo yasaklamasını da içerdiğine dikkat çeken Rogier, Fransa'nın kadınların spor yapma cesaretini kıracak olumsuz etkilerle karşılaşabileceğini söyledi. Rogier, bu durumun spor erişimini kısıtlayarak, başörtülü kadınları sosyal çevrelerinden de mahrum bırakacağına dikkat çekti.

Sonuç ve Öneriler

Rogier, yasanın ruhsal ve bedensel sağlık üzerinde önemli olumsuz etkiler yaratacağını dile getirerek, sporun birleştirici bir güç olduğunu vurguladı. Ayrıca, spor kadınlarının sesine kulak verilmesi gerektiğini ve tasarının geri çekilmesinin önemine değindi.