Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Fosil yakıtlar dünya genelinde aşamalı olarak kalkacak!

İklimden etkilenen ülkeler ve çevre savunucuları, petrol ve doğal gaz üretiminde önde gelen ülkelerden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri'nde sona eren iklim müzakerelerinin ardından temiz enerji konusunda büyük bir adım attı.

Yayın Tarihi: 13.12.2023 11:54
Güncelleme Tarihi: 13.12.2023 11:54

Fosil yakıtlar dünya genelinde aşamalı olarak kalkacak!

Dünya, fosil yakıtları aşamalı olarak ortadan kaldıracak bir anlaşmaya çok yaklaştı. Bu kapsamda, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) gerçekleştirilen etkinlik, ülkelerin kömür, petrol ve doğal gaz kullanımını aşamalı olarak durdurmak üzere küresel bir anlaşma yapmaya en çok yaklaştıkları zirve oldu.

100'den fazla ülke fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması yönünde resmi bir anlaşma için masaya oturdu. Bunu yapmak, küresel ısınmayı durdurmaya ilişkin uluslararası bir anlaşma olmasına karşın kömür, petrol veya doğal gazdan hiç söz etmeyen 2015 Paris anlaşmasındaki dikkat çeken bir ihmalinde giderilmesini öngörüyor. Fakat bazı ülkeler halen sorunun kökeniyle yüzleşmiyor.

fosil yakıt

2030’A KADAR EMİSYONLARIN YARI YARIYA AZALTILMASI BEKLENİYOR

Anlaşmanın yapılması için yaklaşık 200 ülkenin anlaşması gerekiyordu. Fakat, fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasını açıkça talep eden taslak, bu yılki iklim görüşmelerinde varılan anlaşmaların metninden çıkarıldı.

Ülkelerden bunun yerine enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan adil, düzenli ve eşitlikçi bir şekilde uzaklaşılması ve bu kritik on yılda eylemin hızlandırılması için daha zayıf bir çağrı geldi. 2018'de Birleşmiş Milletlerce desteklenen önemli bir iklim raporu, Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen hedeflere ulaşmak için ülkelerin 2030’a kadar emisyonlarını neredeyse yarı yarıya azaltmaları gerektiğini ortaya koydu.

Nihai metinde ayrıca ülkelere azaltılmamış kömür enerjisinin aşamalı olarak azaltılmasına yönelik çabaların hızlandırılması yönünde iş birliği yapma çağrısı da yer alıyor.