Kıymalı börek yapmaktan sıkıldıysanız, sizlere kıymalı böreğin tadına yakın olacak hem lezzetli hem çıtır çıtır mercimekli börek tarifi ile geldik. 40 dakikada hazırlayacağınız, 30 dakikada pişirceğiniz bu tarifle kıymalı börek arasındaki farkı bulmanız çok zor. Tam bir protein deposu olacak mercimekli börek, çocuklarınızın da hayran kalacağı bir tarif olacak. Günlere ya da özel günlere yakışan bu tarifi dilerseniz sabah kahvaltılarınızda da sofralarınızı renklendirmek için de yapabilirsiniz. İşte mercimekli börek tarifi...
MERCİMEKLİ BÖREK TARİFİ MALZEMELERİ
- 5 su bardağı ölçüsünde un
- 1 su bardağı ölçüsünde süt
- 2 su bardağı ölçüsünde ılık su
- 1 tatlı kaşığı ölçüsünde tuz
- 2 su bardağı ölçüsünde haşlanmış mercimek
- Nane
- Karabiber
- Tuz
- 3 yemek kaşığı ölçüsünde haşhaş
- 1 su bardağı üstünde sıvı yağ
- 100 gr tereyağı susam
MERCİMEKLİ BÖREK NASIL YAPILIR?
- Hamura bütün malzemeleri ekleyerek yumuşacık bir kıvam elde edene kadar yoğurma işlemine devam edelim.
- Daha sonra hamurumuzu dinlenmeye bırakalım.
- İsteğinize bağlı olarak bir gece önceden de yoğurabilir ve dinlenmeye bırakabilirsiniz.
- Böyle çok daha güzel bir hamur elde edeceğiniz kesin.
- Bir sonraki aşama olarak böreğizin iç harcı hazırlanır.
- Tereyağı eritilir, sıvı yağ ve haşhaş ile karıştırılır.
- Dinlenen hamur bezeleri ayrılarak, oklava yardımıyla güzelce açılır.
- Daha sonra haşhaşla hazırlanmış olan karışım yufkaların üzerlerine sürülerek katlanır.
- Tekrardan aynı işlem yapılır ve haşhaş sürüldükten sonra bir önceki katlanan hamur yeni hamurun içerisine koyularak kenarlarından yeniden katlanır
- Daha sonra bu hamurda uzun şekilde açılarak küçük kareler şeklinde kesilir.
- Mercimekli harç eklenerek hamur katlanır.
- Tepsiye sırayla dizilen mercimekli böreklerin üzerine de yine haşhaşlı yağdan sürülür.
- Susam serpilir ve 200 derecelik fırında kontrollü şekilde börekler kızarana kadar pişirilir. Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun!