Filistin yönetimi, İsrail'in Gazze Şeridi'nde geniş alanları kapsayan sürgün tehdidi ile büyük bir yerinden etme dalgası yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail işgal ordusunun, Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin büyük bir göçüne yol açacak ciddi tehlikeler oluşturacağı konusunda uyarıyoruz. Bu tehditler, yeni ve yıkıcı bir askeri saldırıya hazırlık anlamına geliyor," ifadelerine yer verdi.
Ebu Rudeyne, ABD yönetimine çağrıda bulunarak, "Eğer gerçekten bölgede istikrar isteniyorsa, İsrail, bu tehditleri durdurmaya ve ateşkese zorlanmalıdır," dedi. Ebu Rudeyne, İsrail'in izlediği politikaların, Batı Şeria'daki toprakların ilhakına kapı aralayabileceğini ve bu durumun bölgeyi daha fazla savaş ve istikrarsızlığa sürükleyeceğini vurguladı. Ayrıca, "İsrail'in bu hamleleri, ateşkesi sağlamaya ve savaşı sona erdirmeye yönelik tüm çabaları baltalama yönünde açık bir girişimdir," ifadelerini kullandı.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin birçok bölgesinin "boşaltılması" çağrısında bulundu. Bu alanları "tehlikeli çatışma alanları" olarak tanımlayan Adraee, söz konusu bölgelerde askeri operasyonların yoğunlaştırılacağını ve batıya, kent merkezine doğru genişletileceğini ifade etti.
Öte yandan, İsrail ordusu, daha önce de Gazze Şeridi'nin kuzey ve orta kesimindeki Filistinlilerden, sözde "güvenli bölgelere" gitmelerini istemiş, ancak bu bölgeleri de bombalayarak çok sayıda sivilin ölümüne ve yaralanmasına yol açmıştı. Gazze'deki soykırımla eş zamanlı olarak, İsrail ordusu ile Batı Şeria'daki saldırıları da artırdı. Filistinli kaynaklara göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana bu saldırılarda en az 986 kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 7 bin kişi yaralandı.
İsrail, 7 Ekim 2023 tarihinden beri ABD'nin tam desteğiyle Gazze'de yürüttüğü saldırılarda, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 189 binden fazla Filistinlinin ölümüne veya yaralanmasına, 11 binden fazla kişinin kaybolmasına ve yüz binlercesinin yerinden edilmesine neden oldu.