'Susmayanlar' Programı Hakkında
'Susmayanlar: Filistin İçin Şiirler' başlıklı uluslararası şiir programı, Rami Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi. Kütüphaneden yapılan açıklamaya göre, şair, akademisyen ve araştırmacıların bir araya geldiği buluşmada, insanlık onurunun şiir yoluyla müdafaa edilmesinin imkanları tartışıldı.
Etkinlik İçeriği
Fabrik Kitap ve Ruhsatsız Dergi'nin ortak girişimiyle hazırlanan etkinlikte, konuşmalar, şiir okumaları, çok dilli katkılar ve edebiyat temelli tartışmalar sayesinde sınırlar ötesi vicdan dili olarak şiir ele alındı. Şair ve yayıncı Kadir Tepe ile şair ve editör Zülal Sema'nın yönettiği program, şiirin evrensel vicdanla kurduğu derin bağı görünür kılarak, Filistin'e yönelen sistematik şiddeti edebi, etik, tarihsel ve politik bir düzlemde tartışmaya açtı.
Şiirin Direnç ve Etik Rolü
Şair ve insan hakları savunucusu Hasan Bozdaş, açılış konuşmasında şiirin bir sanat formunun ötesinde etik ve felsefi bir duruş sergilediğini belirtti. Bozdaş, "Şiir sadece duygunun değil, direncin de dilidir," diyerek, şiirin sıradanlaşmış şiddete karşı bireysel ve kolektif hafızayı canlı tutan bir ahlaki araç olduğunu ifade etti. Ayrıca, şairin tanık olma rolüne vurgu yaparak, "Şiirin politik olması bir tercih değil, bir zorunluluktur," dedi.
Uluslararası Katılımlar ve Tartışmalar
Etkinliğin ilk oturumu, Zülal Sema'nın yönetiminde gerçekleşti ve Toronto Üniversitesi Eğitim Felsefesi Profesörü John P. Portelli video konferans ile Kanada'dan katıldı. Portelli, Filistin meselesinin bir "pedagojik yıkım alanı" olduğunu dile getirdi. Ayrıca, "Filistin'de çocuklar kitaplardan değil, bombalardan öğreniyor," ifadesiyle eğitim ve şiir arasındaki bağlantıya dikkat çekti.
Şiir ve Etik Sorumluluk
İkinci oturumda, Kadir Tepe'nin yönetiminde, şiirin etik sorumluluk alanı olarak nasıl örgütlenmesi gerektiği tartışıldı. M. Hüseyin Özer, Kudüs üzerinden şiirin direniş biçimi olarak taşıdığı hafızayı ele aldı. Rıdvan Ardıç ise şiirin algoritmalara direnen bir bilinç formu sunduğunu vurguladı. Zeynep Karaca, kadın şairlerin Filistin konusundaki duyarlılığını gündeme getirirken, Eray Sarıçam dijital ortamda şiirin evrenselleşmesine dikkat çekti.
Programın Kapanışında Etik Sorumluluk Vurgusu
Etkinliğin kapanış konuşmasında Kadir Tepe, bu programın bir sanat etkinliğinden ziyade bir etik sorumluluk beyanı olduğunu ifade etti. Şiir okumaları bölümünde, katılımcılar 'Susmayanlar: Filistin İçin Şiirler' antolojisinde yer alan şiirlerini paylaştı. Etkinlik, katılımcıların yer aldığı toplu bir hatıra fotoğrafı ile sona erdi, etkinliğe katkı sunanlara teşekkürler edildi.
Susmayanlar: Filistin İçin Şiirler" başlıklı uluslararası şiir programı Rami Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi. Şair, akademisyen ve araştırmacıların bir araya geldiği buluşmada, insanlık onurunun şiir yoluyla müdafaa edilmesinin imkanları tartışıldı.
Susmayanlar: Filistin İçin Şiirler" başlıklı uluslararası şiir programı Rami Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi. Şair, akademisyen ve araştırmacıların bir araya geldiği buluşmada, insanlık onurunun şiir yoluyla müdafaa edilmesinin imkanları tartışıldı.