DOLAR
42,69 -0,02%
EURO
50,19 -0,24%
ALTIN
5.910,75 -0,06%
BITCOIN
3.690.228,92 -0,68%

Filistin Destekçilerinden 'Lahey Grubu' Kuruldu

Bir grup ülke, Filistin'le dayanışma ve İsrail'e karşı ortak politikalar geliştirmek için Lahey Grubu'nu kurdu.

Yayın Tarihi: 31.01.2025 21:50
Güncelleme Tarihi: 31.01.2025 21:50

Filistin Destekçilerinden 'Lahey Grubu' Kuruldu

Filistin ile Dayanışma İçin 'Lahey Grubu' Kuruldu

Filistin ile dayanışmayı güçlendirmek ve İsrail'e yönelik ortak politikalar geliştirmek amacıyla Belize, Bolivya, Kolombiya, Küba, Honduras, Malezya, Namibya, Senegal ve Güney Afrika'nın oluşturduğu 'Lahey Grubu' kuruldu.

Hollanda'nın idari başkenti olan Lahey'de düzenlenen toplantıda bir araya gelen ülke temsilcileri, ortak bir bildiri yayımlayarak, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini 'soykırım' olarak nitelendirdi.

Uluslararası Mahkemelerin Kararlarını Destekleme

Grup, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) 18 Temmuz 2024'teki danışma görüşü ile Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) 21 Kasım 2024'te çıkaracağı tutuklama emri kararını destekleme taahhüdünde bulundu.

Toplantıya katılan Filistin'in Lahey Büyükelçisi Ammar Hijazi, grubun kuruluşunu memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Silah ve Mühimmat Transferinin Engellenmesi

Lahey Grubu, tüm ülkeleri Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını desteklemeye ve İsrail işgalini sonlandırmaya yönelik mümkün olan tüm adımları atmaya davet etti.

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakan Yardımcısı Alvin Botes’un da katıldığı toplantıda, üye ülkeler İsrail'e silah ve mühimmat transferinin engellenmesi konusunda anlaştı. Bildiriye göre, insani hukuk ihlalleri ve soykırım riski taşıyan durumlarda silah transferi yapılmayacak.

Grup, ayrıca İsrail'e askeri yakıt ve silah taşıyan gemilerin kendi karasularında demirlenmesini yasaklama kararı aldı. Lahey Grubu ülkeleri, bu önlemlerin devletlerin soykırımı önleme yükümlülüğü çerçevesinde alındığını vurguladı.

Yapılan konuşmalarda, Lahey Grubu’nun kurucu üyelerinden bazıları halihazırda İsrail’e yönelik çeşitli yaptırımlar uyguladığını, diplomatik ilişkilerin kesileceğini, İsrail bağlantılı gemilerin bu ülkelerin limanlarına yanaşmasının yasaklanacağını ve İsrail'den silah alımının durdurulacağını ifade etti.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı