Bist 100
10.509,82 1%
DOLAR
32,29 0,03%
EURO
35,06 -0,11%
ALTIN
2.462,08 0,33%

FDA uyardı: ‘İğnesiz kan şekeri ölçtüğünü iddia eden akıllı saat ve yüzükleri kullanmayın!’

Gıda ve İlaç Dairesi, son yıllarda oldukça yaygınlaşan ve iğnesiz kan şekeri ölçtüğünü iddia eden akıllı saat ve yüzüklerin kullanılmaması yönünde uyarı yaptı.

Yayın Tarihi: 22.02.2024 11:38
Güncelleme Tarihi: 22.02.2024 14:23

FDA uyardı: ‘İğnesiz kan şekeri ölçtüğünü iddia eden akıllı saat ve yüzükleri kullanmayın!’

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, bir güvenlik bildirisi yayınlayarak insanları, deriye iğne batırmadan kan şekeri seviyelerini ölçtüğünü iddia eden akıllı saatler ve akıllı yüzüklerden uzak durmaları konusunda uyardı.

FDA, yaptığı açıklamada, "FDA, kendi başına kan şekeri değerlerini ölçmeyi veya tahmin etmeyi amaçlayan herhangi bir akıllı saat veya akıllı yüzüğü yetkilendirmemiş, onaylamamış veya onaylamamıştır" ifadelerini kullanarak tüketicilerden, hastalardan ve bakıcılardan bu tür cihazlardan uzak durmalarını istedi.

Vücuda iğne batırmadan kan şekeri takibi şu anda herhangi bir cihazda yer almıyor. Apple Watch ve Oura yüzük gibi popüler giyilebilir cihazlar, bunun yerine kan şekeri seviyenizi okumak için iğne kullanan Dexcom G7 gibi FDA onaylı giyilebilir cihazlarla eşleşebiliyor. Bir akıllı saatin ya da akıllı bir yüzüğün deriye nüfuz etmeden kan şekeri seviyelerini izleyebilmesi, örneğin diyabet hastalarının her gün kendilerine iğne batırmayı bırakmalarını ve diyabet öncesi hastaları uyarmalarını sağlamasının tıbbi açıdan büyük bir ilerleme anlamına geleceği konuşuluyor.

akıllı saat

KULLANICILARIN BU TEKNOLOJİ İÇİN UZUN SÜRE BEKLEMESİ GEREKECEK

Hem Apple hem de Samsung'un yıllardır bu teknoloji üzerinde çalıştıkları biliniyor. Geçtiğimiz yıl Bloomberg, Apple'ın iğnesiz izleme teknolojisinin "kavram kanıtı aşamasında" olduğunu ve şirketin boyutunu nasıl küçülteceğini bulduğunda piyasaya çıkabileceğini bildirmişti. Apple, 2010 yılından beri bu proje üzerinde çalışsa da, teknolojinin Apple Watch'a yerleştirilebilecek kadar küçük olması için muhtemelen daha yıllar geçmesi gerekecek. Samsung da teknolojiyi, şirketin kısa süre önce duyurduğu bir ürün olan Galaxy Ring'e yerleştirmenin yollarını araştırıyor.

O zamana kadar, şu anda bunu yaptığını iddia eden herhangi bir cihaza şüpheyle yaklaşmak gerekiyor. Ayrıca FDA, mevcut akıllı saatlerin ve akıllı yüzüklerin doğrudan kan şekeri seviyelerini test etmediğini belirtiyor.