Kışın her masanın vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olan fasülye turşusunu daha önce hiç böyle denemediniz. Kurması dakikalarınızı almayacak bu turşu sayesinde kışın sofralarınızda kütür kütür fasülye turşusu yiyebileceksiniz. İşte yüzyıllardır saklanan kütür kütür fasülye turşusunun tarifi ve püf noktaları...
FASÜLYE TURŞUSU MALZEMELERİ
- 500 gr taze fasülye
- 2 yemek kaşığı ölçüsünde tuz
- 2 yemek kaşığı ölçüsünde sirke
- 1 yemek kaşığı ölçüsüne toz şeker
- 3 diş sarımsak
- Yarım çay kaşığı ölçüsüne kırmızı pulbiber
- 3 su bardağı ölçüsünde su
- 1 dal taze nane
- 1 tane defne yaprağı
FASÜLYE TURŞUSU YAPILIŞI
- Fasülyeleri güzelce yıkayın ve uç kısımlarını keserek detaylı şekilde ayıklayın.
- Hemen ardından fasulyeleri ikiye bölün.
- Geniş bir tencere içersinde tuzunuzu ve suyunuzu ekleyin. Kaynamaya başladığı zaman fasulyelerinizi ekleyerek ortalama 5 dakika kadar haşlayın. Haşlandıktan sonra ise süzün ve soğuması için bir kenarda bekletin.
- Başka bir tencerenin içersine sirkeyi, suyu, kırmızı pulbiberi ve şekeri ekleyerek karıştırın, kaynamaya bırakın.
- Üzerine soyulmuş ve ezilmiş olan sarımsaklarınızı da ekleyin.
- Kaynamaya başladıktan 2 - 3 dakika sonra daha kaynatıp, ocaktan suyunuzu alın.
- Fasülyelerinizin içerisine defne ve nane yaprağını eklenerek karıştırın.
- Soğumuş olan sirkeli suyu fasülyelerinizin üzerine dökelim ve özenle kavanozlayalım. Fasülyelerin üzerini geçecek şekilde sirkeli su eklediğinize dikkat etmelisiniz.
- Kavanozun kapağını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirerek oda sıcaklığında 2 - 3 gün kadar bekletin. Daha sonra buzdolabına kaldırarak saklayabilirsiniz. Herkese afiyet olsun...